Најновије

„Некоординисана и провокативна акција“: Порука Куртију из Вашингтона, огласили се и ЕУ и Еулекс

Европска унија и Еулекс огласили су се поводом упада припадника специјалне јединице тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа у четири српске општине на северу — Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток. Огласио се и помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, упутивши поруку Куртију.

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Браjaн затражио је од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да прекине некоординисане и провокативне акције, које, како је навео, негативно утичу на партнерство САД и Приштине.

„Као што је америчка амбасада јасно саопштила, САД су забринуте због наставка некоординисаних и провокативних акција Владе Косова. Ценимо рад оних, укључујући Еулекс и Кфор, који спречавају насиље и позивамо на континуирану суздржаност свих страна и оних који су погођени“, навео је О'Брајан на друштвеним мрежама.

Он је затражио од „Куртија и његове владе да се „консултују и координишу с међународном заједницом“ и да обуставе некоординисане акције које негативно утичу на партнерство САД и привремених институција у Приштини.

ЕУ: Последња акција Приштине доводи у опасност крхку безбедносну ситуацију

Канцеларија Европске уније у Приштини саопштила је да је Унија разочарана због континуираног недостатка координације Приштине са међународним партнерима, као и да акција тзв. косовске полиције против канцеларија које подржава Србија у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доводи у опасност крхку безбедносну ситуацију на терену.

Како се наводи у саопштењу делегације ЕУ у Приштини издатом након јучерашњег упада тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа Владе Србије у општинама на северу КиМ, Еулекс је одмах распоређен да надгледа извођење ове операције, која није била координисана са ЕУ и међународним партнерима.

Делегација ЕУ у Приштини подсећа да се Приштина обавезала на деескалацију, као и да је Унија више пута позивала Приштину да избегава било какве радње које би могле негативно да утичу на безбедност људи на терену, али да је Приштина игнорисала те позиве.

„ЕУ жели да понови да би тренутна операција полиције против канцеларија које подржава Србија могла довести до даље ескалације ионако нестабилне ситуације“, истиче се у саопштењу и додаје да је предвиђено да питање канцеларија које подржава Србија буде решавано у оквиру дијалога који води ЕУ.

Додаје се да се очекује да Београд и Приштина реше отворена међусобна питања у дијалогу који води ЕУ.
Упад тзв. косовске полиције у српске институције у четири општине на северу КиМ, осудили су и амбасада САД у Приштини, као и амбасадори Велике Британије, Француске и Немачке, уз оцену да су то акције које суштински угрожавају Србе и да једностране акције не доносе трајна решења.

Еулекс: Пратимо ситуацију у складу са мандатом

Мисија Еулекс саопштила је да прати ситуацију на северу Косова и Метохије у складу са својим мандатом.

Мисија је тако одговорила на питање Танјуга да ли су били упознати са акцијом тзв. косовске полиције која је упала у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

„У складу са нашим мандатом пратимо ситуацију. Такође вам скрећемо пажњу на саопштење које је издала Канцеларија ЕУ у Приштини“, наводи се у одговору Еулекса.

Тзв. косовска полиција упала је у петак у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изјавио је, након упада полиције у зграде Привремених органа на северу КиМ, да они више неће радити.

Српска листа упутила је захтев за хитан састанак амбасадорима земаља Квинте и ЕУ, као и представницима Кфора на Косову и Метохији, који би се одржао данас, а поводом алармантне ситуације на северу КиМ изазване упадом специјалних јединица тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа у четири општине на северу КиМ.

Српска листа истакла је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јучерашњом акцијом тзв. косовске полиције показао да не жели ни институције Републике Србије, ни ЗСО, а уједно да не жели ни Србе на територији Косова и Метохије, нарочито не Србе на северу Косова и Метохије.

Председник Владе Милош Вучевић затражио је хитну и најоштрију реакцију међународне заједнице након упада припадника специјалне јединице тзв. косовске полиције у зграде Привремених органа у четири српске општине на северу Косова и Метохије.

ВОЈНИЦИ КФОРА ПОД ПУНОМ ОПРЕМОМ! На мосту на Ибру паркирана возила, осећа се велика тензија

Извор: Спутник.рс

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА