Најновије

ОСМАНИЈЕВА У ПРАГУ: Срби на северу Косова страдају од "српских банди"

Тзв. косовска председница Вјоса Османи изјавила је данас у Прагу да су односи са Сједињеним Америчким Државама витални за Приштину, наводећи да међу њима има неслагања око приступа, али не и око коначног циља.

Најављујући разговор са Османи под називом "Да су либералне демократије крхке као и увек", извршни уредник часописа "Форин аферс" Џастин Вог, констатовао је да је Косово "крхко место у крхком делу континент", као и да је либерална демократија "мало компликованија" на Косову.

Косово, додао је, претендује да буде либерална демократија, наводећи да није лако спојити то са ентичким национализмом који је изузетно видљив.

На питање о односима са САД, она је рекла да су ти односи од егзистенцијалне важности за Косово.

"Односи Косова и САД су за грађане, за Косово као државу, најважнији,  од егзистенцијалног значаја и најнеопходнији од свих савезника које смо изградили током година. Пре свега због наше историје, када су САД сачувале грађане Косова од истребљења које је било планирано“, навела је Османи на питање о односу са Вашингтоном.

 То је, додала је, темељ свега што је урађено за 25 година, јер Косово и даље види САД као лидера демократског света.

"Амерички лидери су били веома гласни у разумевању кршења људских права на Косову“, додала је она.

Османи је навела да у односима са САД могу постојати неслагања и разлике у приступима, али никада у погледу коначних циљева.

"Можемо да чујемо изјаве о неслагању званичника у САД са Владом Косова око неког приступа, али никада у погледу коначног циља и основних заједничких вредности. Нема неслагања око тога да две стране желе Косово које је суверено, независно, у садашњим границама, успешно, просперитетно, мултиетничко, изграђено на свом Уставу. Али понекад приступ одржавању демократског, јаког и праведног Косова може направити разлику. Можда постоје разлике у овом правцу, али никада их није било, а ни данас их нема о томе шта Косово желимо, које су вредности“, рекла је Османи.

Како је рекла, несугласице не потоје око пута, већ само око брзине којом се пут прелази.

Додала је да 97 одсто становништва види САД као примарног савезника.

Казала је да је координација са савезницима кључна, док неусаглашавање може имати тренутни успех, али је онда тај успех "крхак".

"Када координирамо са нашим савезницима, успех је стабилнији и дугорочнији, а када то не учинимо, то је само тренутни успех, може изгледати добро, може звучати добро, али онда је то крхкије и онда се могу направити кораци уназад", навела је она.

Османи је поновила тврдњу да Срби на северу Косова "највише страдају од српских криминалних банди", као и да Србија "плаћа, поставља и политички подржава илегалне криминалне групе", укључујући и извршиоце напада у Бањској.

Прочитајте ОВДЕ о борбама у Курској области

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА