Најновије

ШТА СЕ РЕАЛНО ДЕШАВА НА ФРОНТУ: Стратешки значај Покровског правца - зашто, шта и како?

Јединице Оружаних снага Руске Федерације распоређене на Покровском правцу у ДНР настављају свакодневно да напредују, а од протекле анализе стања на фронту, руски борци успели су да ослободе Крути Јар, Красни Јар, Николајевку надомак Гродовке, Новогродовку, Мариновку, Михајловку, Мемрик, Калиново и Птиче.
Рат

Рат

На основу кретања руских снага и чињенице да се борбе тренутно воде у Селидову, Гродовки (две трећине насеља је под руском контролом), Галициновки и Карловки, може се закључити да је поред директног напада и ослобађања Покровска преко Мирнограда и пруге, циљ руске војске на овом правцу ослобођење Селидова како би се пресекла друга пруга и знатно отежало снабдевање преосталих украјинских трупа на јужном потезу овог дела фронта.

Такође, приметно је да је напредовање руских снага убрзано у последњих месец дана, па је тако и портпарол америчког Министарства одбране генерал-мајор Ратног ваздухопловства САД Пет Рајдер изјавио:

"У Донбасу руске снаге су оствариле значајне (територијалне) добитке".

Тако се поједине руске јединице сада налазе на око 10-11 км од центра Покровска, који бројни медији и званичници, укључујући украјинске и западне, означавају као "град од стратешког значаја".

Зашто је Покровск толико важан?

Пoкровск је град који је пре почетка Специјалне војне операције имао око 60.000 становника, а главни разлог због ког му Оружане снаге РФ придају толики значај је што тај град представља кључно логистичко чвориште украјинских снага и раскрсницу многих већих и мањих, тј. локалних путева.

Ове комуникационе руте користе се за транспорт и снабдевање многих јединица на доњецком делу фронта, а вреди подсетити да је Покровск добро повезан са Константиновком (у Краматорском округу), Краматорском и Славјанском, као и са Павлоградом и Дњепропетровском.

Кроз Покровск, поред бројних мањих путева, пролази и аутопут М30, део међународних, тј. европских аутопутева Е50, Е40 и Е584. Управо М30 повезује Покровск са Павлоградом и даље Дњепропетровском, а уједно је и главни пут који повезује Доњецк и читаву ДНР са Кијевом.

Украјинске снаге овај пут користе као главну линију за снабдевање својих снага у Донбасу, будући да у кратком року могу допремити неопходне залихе муниције, наоружања и горива до својих јединица у готово деловима ДНР под њиховом контролом - од Угледара до Часовог Јара.

Осим тога, у Покровску почиње и пут Т0504, који га спаја са Константиновком, а његовим пресецањем стање и снабдевање украјинских јединица на потезу од Часовог Јара до Торецка би било закомпликовано. Поред путева, кроз Покровск пролази и неколико железничких пруга, које се такође користе за логистичке потребе украјинске војске, а тренутно постоји само још један град у Донбасу који служи као пружно чвориште - Краматорск.

Вреди истаћи, да Русија не мора заузети Покровск како би преузела контролу над пругама и путевима, будући да због физичке близине граду може једноставно дејствовати по њима употребом тешке артиљерије, минобацача и дронова. Што се пруге тиче, постоје претпоставке да је транспорт железницом већ обустављен због претње од напада.

Узроци колапса украјинске одбране

Разлог за брз продор руских снага на овом делу фронта, након тешких борби за Авдејевку и њену околину, лежи у томе што украјинска војска иза Авдејевке више нема толико добро припремљених, квалитетних утврђења и линија одбране као што је био случај у овом индустријском граду, који је утврђиван од 2014. године.

Наиме на овом делу фронта постоје мање линије одбране, изграђене у кратком временском року након ослобађања Авдејевке, међутим руски борци су успели да заобиђу неколико њих и сада се боре на последњој линији, иза које се простире периферија Покровска.

Такође, иза Покровска готово и да не постоје утврђења, као ни добро припремљена линија одбране украјинске војске. Уколико Кијев, неким чудом, у међувремену не изгради утврђену линију у равницама иза Покровска, напредовање руске војске ће се додатно убрзати по заузимању овог стратешки важног града.

Једноставно речено, након ослобођења Покровска, руска војска ће бити на корак од административне границе Доњецке области, тј. ДНР и имаће отворен пут ка Дњепропетровску.

Није само слаб квалитет утврђене линије одбране допринео брзом напредовању руске војске, будући да на овом делу фронта Украјина нема довољно (искусних) бораца који би та утврђења, каква год да су, чувала.

Иако би логичан потез за украјинску команду у овом случају био да проблем (не)попуњености јединица реши тако што ће допремити друге јединице са мирнијих делова фронта на Покровски правац, претпоставља се да она није у стању то да уради због ангажовања великог броја војника у Курској области.

Стога је мало вероватно да ће украјинска војска моћи да стабилизује фронт код Покровска и заустави руске снаге пре него што дођу до само града, а слична је ситуација и са Торецком, на чијим ободима се тренутно воде борбе.

Наравно не треба искључити ни могућност да је, управо због наведених фактора, команда украјинске војске одлучила да одустане од покушаја да задржи мања насеља и постепено повлачила трупе у Покровск, где ће покушати да успостави одбрамбене положаје, а почетак борби за сам град може се очекивати у наредним недељама.

Погледајте ОВДЕ борбене акције руске авијације у Курској области

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА