Најновије

Бајден опсовао Нетанјахуа након што му је рекао да напредују преговори са Хамасом

Амерички председник наводно је у телефонском разговору рекао израелском премијеру: "Престани да ме зај...ваш" док су водили разговор о могућности окончања сукоба у Појасу Газе.

Амерички председник Џозеф Бајден опсовао је израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа током телефонског разговора у четвртак након што је Нетанјаху рекао да напредују преговори Израела о споразуму о прекиду ватре са Хамасом и да ће ускоро послати делегацију да настави преговоре, јавио је израелски Канал 12.

Позивајући се на сазнања овог медија, "Тајмс оф Израел" цитира да је амерички председник рекао израелском премијеру:"Престани да ме зај...ваш".

Канал 12 није навео изворе који су то рекли, али истиче да је Бајден на крају телефонског разговора рекао израелском премијеру да га не узима "здраво за готово".

Према Каналу 12, Бајден је то рекао у контексту израелско-америчке сарадње у потенцијалном свеопштем рату са Ираном и његовим савезницима.

Преговори Израела и Хамаса, уз посредовање САД, Катара и Египта, трају месецима без резултата, а Бајден је раније изнео мишљење да је Нетанјаху намерно одуговлачио разговоре због унутрашњих политичких разлога, пренео је "Тајмс оф Израел".

Нетанјахуова канцеларија је саопштила, реагујући на објаву Канала 12, да премијер не коментарише садржај својих "личних разговора са америчким председником".

У саопштењу се наводи да се Нетанјаху "не меша у америчку политику и да ће сарађивати са будућим председником (САД) без обзира на то ко буде био изабран и да очекује да се Американци такође не мешају у израелску политику".

"Њујорк тајмс" је објавио да је Бајден током разговора рекао Нетанјахуу да се убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Ирану у среду догодило у "неповољном тренутку", баш када је, према мишљењу САД, требало да буде постигнут споразум о прекиду ватре у Појасу Газе и о ослобађању талаца.

Позивајући се на неименованог америчког званичника, лист наводи да је Бајден такође тврдио да би убиство Ханијеа могло да изазове регионални рат.

Нетанјаху је негирао да омета преговоре, пребацујући кривицу на Хамас, наводи лист.

Британски "Телеграф" објавио је у суботу, позивајући се на високог израелског званичника, да се Нетанјаху осећа охрабренијим да нападне Иран након што је Бајден одлучио да се повуче из кампање за реизбор 21. јула.

ЗЕЛЕНСКИ: Сукоб са Русијом мора да се заврши под украјинским условима

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА