Најновије

БОЦАН ХАРЧЕНКО: Верујем да Србија неће увести санкције Русији

Било каква сарадња на пољу литијума са ЕУ није нам никаква препрека за развој наших односа са Србијом, рекао је амбасадор Руске федерације у Србији и додао да верује да ће Београд одолети притисцима да уведе санкције Москви.

Нико од нас није чуо ни раније, а ни сада, да Москва предлаже да Београд изабере између Запада и Русије, што Запад, односно ЕУ увек ради, теза "изабери Русију или нас" је одлично позната јавности, али нама било каква сарадња на пољу литијума са ЕУ није никаква препрека за развој наших односа са Србијом, каже амбасадор Руске федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Он је на почетку разговора за "Вечерње новости" коментарисао потписивање Меморандума између Србије и ЕУ о критичним сировинама и минералима.

"Пратимо оно што је кључно, а ово је свакако једна од кључних тема у економском, политичком и унутрашње политичком смислу. Такве тезе о некаквом заокрету Србије долазе од оних који тај меморандум и тему литијума користе у политичке сврхе. Што се тиче еколошког аспекта, председник Вучић је рекао да неће бити штете за Србију. Стекао сам утисак да је приступ и председника и владе по овом питању врло озбиљан", рекао је Боцан-Харченко.

Он је истакао да је свакако потребан одређени опрез.

"Из свог искуства из деведесетих година одлично знамо да Запад увек тражи нешто само за себе на неоколонијалистички начин. У сваком случају, ту је најважнији став руководства Србије. С обзиром на то да оно доследно чува суверенитет и зна да извуче поуке из искуства других земаља, чак и лоша, надам се да ће водити рачуна да не би, када до реализације овог пројекта дође, био на штету Србије", додао је руски дипломата.

На питање да ли верује да ће председник Вучић одолети притисцима и да неће уводити ембарго Русији, Боцан-Харченко каже да никада од њега није чуо неки сумњив став који би натерао на размишљање да је могућа промена политике Србије, како је истакао.

"Мислим да ће тако остати и даље. Друга потврда тога јесте да ми настављамо да заједно радимо на реализацији наших пројеката, додуше у отежаним условима, али идемо корак по корак, има преговора и о новим подухватима", додао је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор говорио је и о позиву Вучићу да учествује на конференцији БРИКС-а, рекавши да интерес према БРИКС-у постоји и у Србији, и у јавности и унутар владе, као и да развој односа са овом организацијом не би био препрека за европске интеграције.

Као непосредни учесник Дејтонских мировних преговора, Боцан-Харченко се осврнуо на данашње покушаје развргавања овог уговора истичући да је на снази покушај уништавања Републике Српске путем одузимања њених надлежности као дејтонског ентитета.

"Она би у том случају и могла да сачува назив, али би изгубила суштину. 'Дејтон' на првом месту чува безбедност и интерес српског народа у целини. Сваке године било је покушаја да се дође до тога да је 'Дејтон' превазиђен и да уместо њега имамо евроинтеграције, које су у ствари, евроатлантске, без обзира на став Српске и српског народа који су против учлањења у НАТО", каже Боцан-Харченко.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, он је истакао да Курти спроводи терор на КиМ, али да није реално да Запад може да утиче на њега и да је то лажна прича. Нагласио је и да теоретска могућност ратног сукоба на КиМ постоји, имајући у виду веома тешку ситуацију, али да постоји и могућност политичког решења.

"У свакој ситуацији која је изузетно важна за Србију, Русија ће увек бити уз њу и српски народ и то је из нашег државног врха потврђено више пута. Али, сада користимо политичке могућности, пре свега оне које проистичу из сталног чланства у СБ УН. Запад је због тога желео да смањи улогу СБ до нуле и уместо тога смо добили разговоре о нормализацији у оквиру ЕУ који видимо у каквом смеру иду", каже руски амбасадор.

Одговарајући на питања о ситуацији у свету, Боцан-Харченко се осврнуо на могућност преговора Русије и Украјине и рекао да Москва поштује улогу и покушај Кине да посредује, као и да је било таквих покушаја и од стране Мађарске.

"Што се Украјине тиче, уместо ње одлучује Запад, тачније САД. Запад није расположен за преговоре. Кад је у питању Русија, ми смо увек за преговоре и још пре фебруара 2022. нудили смо Вашингтону и НАТО нацрте уговора између Руске федерације и САД о гаранцијама безбедности и споразума о мерама за осигурање безбедности Руске федерације и држава чланица Северноатлантског споразума како би се решила ситуација", додао је Боцан-Харченко.

Он је истакао и да о неким тобожњим претњама нуклеарним нападом од стране Русије говори само Запад.

"Ми нисмо никог угрожавали, али наравно, нуклеарни потенцијал постоји и развија се као средство одвраћања. Русија ће сигурно дати адекватан одговор у случају смештаја америчких пројектила у Европи", рекао је руски дипломата.

На питање да ли би Доналд Трамп био прихватљивији саговорник као председник САД од демократског противкандидата, Боцан-Харченко је указао да је Москва отворена за разговоре са свима.

"Када је Трамп био председник, било је контаката, али уз то и санкција против Русије. У сваком случају, спремни смо за принципијелан и отворен разговор на основу реалности, равноправности", истакао је Александар Боцан-Харченко.

Комесаријат: "Олуја" злочин који опомиње, у Србији збринуто укупно 28.000 породица из Хрватске

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА