Најновије

Комесаријат: "Олуја" злочин који опомиње, у Србији збринуто укупно 28.000 породица из Хрватске

Више од 190.000 лица је избегло у Републику Србију у две акције хрватске војске, "Бљесак" и "Олуја", а преко 400.000 лица стекло је држављанство Републике Србије што представља највећи процес интеграције избеглица у савременој Европи, саопштио је Комесаријат за избеглице на годишњицу почетка војне акције "Олуја"

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је, поводом Дана сећања на страдале и прогнане у хрватској злочиначкој акцији "Олуја", да одговорно брине о свим избеглим и интерно расељеним лицима а да је у овој години намењено више од 400 милиона динара за јединице локалних самоуправа за збрињавање избегличких и интерно расељених породица.

"Додела стамбених решења избегличким породицама и пружање новог дома људима који су били присиљени да напусте своје домове због сукоба, прогона или других тешких околности, је један од најважнијих циљева Владе Републике Србије и Комесаријата", саопштила је комесарка Наташа Станисављевић.

У Комесаријату наводе да је у овом тренутку у стању потребе, односно нису у могућности да сами реше своје стамбене потребе још скоро 8.000 породица избеглица и око 15.000 породица интерно расељених лица.

"Сећање на 'Олују' није само подсећање на трагичне догађаје из прошлости. То је подсећање на неправду која још увек траје и на обавезу коју имамо према жртвама, наша дужност је да инсистирамо на правди, да тражимо одговорност за почињене злочине и да никада не дозволимо да се овакви догађаји понове", рекла је комесарка.

Како је подсетила, дана 4. августа 1995. године, започео је погром који је трајао четири дана, а "његове последице осећамо и данас".

Ова операција проузроковала је прогон више од 250.000 Срба из њихових домова, а велики број цивила је изгубио живот, око 1.700 људи, док се више од 700 и даље води као нестали. 

У протекле две и по деценије, Влада Србије и Комесаријат континуирано раде на решавању проблема лица која су морала да напусте своје домове током сукоба на простору бивше Југославије.

Комесаријат за избеглице и миграције је до данас, како подсећају, помогао укупно 53.445 породица које су добиле неку врсту помоћи, од чега је 40.155 породица избеглица из бивших Република СФРЈ и 13.089 породица интерно расељених лица са простора Косова и Метохије.

Број избеглица из Хрватске које су збринуте до сада у Републици Србији је око 28.000 породица, а из Босне и Херцеговине око 12.000 породица. Стамбено је збринуто 29.207 породица избеглица и интерно расељених лица, док је економски оснажено 23.286 породица/домаћинстава обезбеђивањем средстава за доходовне активности.

Србија је током ратних дешавања на просторима бивше СФРЈ деведесетих година примила преко 600.000 људи, а још увек је у статусу избеглице 24.862 лица, од којих 17.052 из Републике Хрватске и 7.810 из Босне и Херцеговине.

Број избеглица и бивших избеглица у стању потребе је далеко већи, укључујући и 194.171 интерно расељених лица са Косова и Метохије. Само током 1995. године више од 190.000 лица је избегло у Републику Србију у две акције хрватске војске, "Бљесак" и "Олуја", са подручја сектора под заштитом УН.

Више од 400.000 лица стекло је држављанство Републике Србије што, према саопштењу Комесаријата, представља највећи процес интеграције избеглица у савременој Европи.

"Никада се нећемо сложити са Републиком Хрватском по питању погрома који се десио током 'Олује' коју они славе као своју ратну победу а у којој су протерали сопствене грађане, опустошили читаве крајеве који су данас празни", истакла је комесарка.

Помен жртвама "Олује" биће одржан данас у 11.30 сати у Цркви светог Марка у Београду као и у многим местима широм Србије.

ПУТИН УБАЦУЈЕ У ПЕТУ БРЗИНУ! Крај спорих борби у Украјини!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА