Најновије

Куртијева нелегална полицијска база на Северу - перфидна порука Србима

Отварање нове полицијске станице КПС-а у готово чистој српској средини додатно ће појачати тензије на северу Косова и Метохије што је само још један вид притиска на преостале Србе да оду са Косова и Метохије, каже са Спутњик политиколог Стевица Деђански поводом најновијег потеза Аљбина Куртија.

Квинта која се, каже Деђански, бар реторички супротставила Куртију и његовој намери да отвори главни мост на Ибру у Митровици, суштински нема ништа против овог па и других потеза које он вуче, јер да има Приштина и Курти би сносили последице.

Наставак тихог притиска за исељавање Срба

„Наравно да је отварање полицијске станице у српској средини у којој ће радити албански полицајци још један у низу потеза Приштине која на веома перфидан начин свакодневно ставља до знања Србима на Северу да се неће лако или чак да се неће уопште повући са Севера, што Србима ствара несигурност и тера их са КиМ,“ каже Деђански.

Како примећује, Курти је у свему томе спреман да крши не само Бриселски споразум него и такозвани косовски Устав.

„Њихов такозвани Устав је јасан по овом питању а то је да у свим општинама, па и у оним са српском већином, састав полицијских јединица мора да одражава етнички састав становништва те општине,“ подсећа Деђански.

С обзиром да су Срби напустили све косовске институције из револта због неформирања Заједнице српских општина, јасно је, истиче наш саговорник, да ће у тој полицијској испостави радити косовски Албанци.
„Ми само можемо да све ово посматрамо и да указујемо на кршење међународног права и права Срба на КиМ јер немамо други избор. Међународна заједница је очигледно спремна да толерише сва Куртијева злодела без санкција и да чека да се косовски Албанци позиционирају на северу Косова, кроз инсталацију војних и полицијских база на одузетој српској земљи и кроз гашење свих српских институција на Северу,“ каже Деђански.
Нова полицијска станица или полицијска база
Иначе, Курти је полицијску испоставу у Сочаници код Лепосавића отворио уз велику помпу и присуство снага специјалних полицијских јединица а у пратњи тзв. министра унутрашњих послова Џељаља Свечље.

Он је том приликом устврдио да ће полицијска станица у Сочаници бити мултиетничка и „у служби свих грађана“, а да ће њени запослени имати добре услове за рад.

Нове просторије за КПС су реновиране тако да је од једне просторије са веома лошим условима, у којима су радили српски полицајци при КПС-у, сада фактички направљен објекат са три просторије и два купатила на 75 квадратних метара.
На ово је реаговала Српска листа назвавши ову полицијску станицу нелегалном полицијском базом у Сочаници која ће подићи ионако тензичну ситуацију на КиМ.

Курти ставља до знања да не иде са Севера

Српска листа је истакла да је Курти, „неспособан да за грађане који су гласали за њега отвори фабрике, аутопутеве, иновационе центре или модерне клиничко-болничке центре, него отвара још једну нелегалну полицијску базу у којој ће радити Албанци, у чисто српској Сочаници у општини Лепосавић“.
Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти противправно отворио полицијску станицу у Сочаници, коју претвара у „албанску базу из које ће његове фаланге да застрашују српски народ у Лепосавићу".

Петковић је на друштвеној мрежи Икс поручио да су терор над Србима и гажење Бриселског споразума постали омиљена Куртијева дисциплина као и да Курти нема шта да тражи у Сочаници, јер тачка 9 Бриселског споразума каже да полиција на северу КиМ мора да одражава етнички састав српских општина.

ШТА ЋЕ ОД УКРАЈИНЕ ДА ОСТАНЕ? Апсолутно ништа, језиви подаци који говоре све

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА