Најновије

КУВА СЕ ОПАСНО: Америку стигла клетва „имао па немао“, сад расте ризик од ширег рата

Стање у свету се заоштрава, проблеми згушњавају, расте ризик од ширег рата, расту улози, а све то зато што је Америку стигла клетва „имао па немао“, па сад уместо потпуне моћи треба да прихвати да има само део - ако је имала 100 долара сад треба да прихвати да има тек 25, каже професор Слободан Рељић поводом ескалације тензија на Блиском истоку.

Убиством лидера Хамаса Исмаила Ханије у Ирану, где је дошао на инаугурацију новог иранског председника, по оцени Рељића, отвара се могућност да атентати постану саставни део међународне политике.

„Крајем 19. века атентат је сматран начином на који су мислили да могу да решавају ствари, а ово је поново враћање атентата као средства за решавање политичких проблема“, констатује професор.

Могућ шири сукоб

Истовремено, додаје, Иран је у ситуацији да ако себе сматра државом од интегритета не може да пређе преко тога да је палестински званичник убијен на његовом тлу:
„То отвара низ бескрајно много крајње опасних ситуација. А Израел не може да стане, он је у свађи са свима, окружен са 200 милиона муслимана који сматрају да Израел нема право да то ради. С тим што је Иран доказао да је земља с којом више не можете да радите шта хоћете. “

На све то, описује опасну ситуацију Рељић, Америка нема јасну политику према Израелу, ствари су се отеле контроли, а онда је изазивање ширег сукоба врло могуће и то таквог где је прокси конфликт легитимисан па ако САД наоружавају Израел онда и неке друге силе могу да наоружавају Иран.
„Шансе Израела нису уопште велике. Иран има скоро десет пута више становника. Та игра је крајње опасна и има неки подциљ. Јер сви ратови почињу због неких унутрашњих проблема. Притом, Израел је досад све своје ратове водио недељу дана, а ово траје од октобра што показује да ни са Хамасом не могу да реше ствар, а Хезболах је неупоредиво већи“, сматра саговорник Спутњика.

Пакс aмерикана неодржив

На питање могу ли САД мало да прикоче апетите Израела, Рељић каже да је то тешко ако су их досад стално постицали, а Израел је и иначе у стању перманентног рата. Ту је, како каже, и чињеница да су на Блиском истоку, сликовито речено, „сви учипљени“ – и Американци, Руси, Кинези...
„Израел је компликована творевина, али то је мало људи у односу на арапско окружење. Та земља има војну доминацију, војно су изузетно организовани али техника којом су располагали сад се пристиже“, примећује Рељић, који као још једну отежавајући околност за Израел наводи растуће антиизраелско расположење у свету због великог броја цивилних жртава у обрачуну с Хамасом.

А све то подржава Америка, каже Рељић и подсећа да је на почетку кризе у Гази амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да он није само државни секретар него и Јеврејин.

Он предвиђа и да ће се односи даље заоштравати, подсећајући да Кина и Русија подршка онима који више неће да трпе од Американаца.
„Успоставља се нови светски поредак у коме Пакс американа више не може да опстане. Биће успостављена нека врсте поделе где ће, рецимо, Европа бити инфериорна, односно може бити само нека врста америчке колоније што заправо већ јесте. Интереси иду у различитим правцима, и они иду на свим континентима“, наводи Рељић.

Запад неспособан да размишља рационално
Главни је проблем, како каже, хоће ли Америка прихватити да као хегемон који је држао све сад држи једну четвртину, и још мора свим својим вазалима да објасни да нема више расипања:

„Прво је постојао директно колонијални систем па неоколонијални систем, где делујете преко банака и корпорација, неравноправне размене, купујете владе, узимате сировине. Али то им измиче. Стигла их јеврејска – имао па немао.“

Кад је реч о томе може ли Америку натерати да прихвати промене упозорење из Русије, одакле је председник Путин недавно поручио да ће узвратити реципрочно ако САД распореде ракете у Немачкој, Рељић је скептичан.

„Било би добро кад би они били у стању да прихвате те поруке. Али мислим да Запад још нема ту способност. У државама попут Русије, Кине, Индије имате мање више јасне тачке у којима је моћ, имате и лично - Путина, Сија, Модија. У Америци, међутим, не знате с киме бисте се договарали. Иза председника Бајдена очигледно има нека моћ, он сам по себи није моћ. Ако дође Доналд Трамп тамо ће настати раскол који треба некако да се превазиђе. У овом тренутку САД нису способне да направе унутрашњи договор у ком би одговарале рационално. Америка је наравно моћна држава, има огромне ресурсе, и људске и војне, и ту ће се наравно наћи неко решење али то може да траје,“ објашњава професор.

Ти процеси су, оцењује он, компликовани, улози су велики и за садашњост и за будућност, а у овом тренутку нико не зна шта ће да буде.

„Оно што ће да настане биће резултат међуутицаја великих сила - да ли ће остати УН или ће настати неки нови механизам, видићемо. У овом тренутку се не зна још ко је колико јак па ће се то негде после избистрити. Ми живимо у таквом периоду и ризик од рата је страшно велик,“ упозорава Рељић.

ПАНИЧНО САОПШТЕЊЕ КИЈЕВА! "Непријатељ је као пуштен са ланца" (МАПА)

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА