Најновије

ПРИШТИНА ЗБУЊЕНА: Где су завршиле паре за лобирање у САД?

Министарство спољних послова и дијаспоре, исплатило је око 277.000 долара за лобирање у САД.

Од јула прошле до јануара ове године, приштинско Министарство спољних послова и дијаспоре, исплатило је око 277.000 долара за лобирање у САД, а највећи део ттршкова био је за оброке, преноси Радио Слободна Европа.

Поред износа исплаћеног по уговору о лобирању, компанијама у власништву Афердите Ракип и Авнија Мустафаја пријавиле су и додатне трошкове.

Већина трошкова пријављених у онлајн бази Закона о регистрацији страних агената (ФАРА) Министарства правде САД, односила се на оброке, тачније пословне састанке и путовања.

Највећи број састанака се одиграо у разним ресторанима у Приштини, иако је у уговору о лобирању наведено да ће се они обављати "унутар Сједињених Држава".

Према једногодишњим уговорима потписаним 26. јуна прошле године, Ракипи и Мустафај су требали да буду плаћени 147.000 евра за лобирање у САД. Тај новац је издвојило Министарство спољних послова за "унапређење билатералних односа између САД и владе Косова".

Већи део ове исплате примили су у јулу и децембру прошле године, а очекује се да ће остатак бити исплаћен ове године, али ти подаци још нису јавно доступни.

Лобисти у САД су обавезни да достављају евиденцију о својим активностима сваких шест месеци према Закону о регистрацији страних агената Министарства правде САД (ФАРА).

Из тог разлога, Ракипијева и Мустафајева компанија– "Афердита Ракипи комуникејшн" и "Амбал доо" – објавиле су све своје трошкове од јула прошле до јануара ове године.

Њихови уговори важили су до краја јуна ове године.

У Министарству правде САД за Радио Слободна Европа нису открили да ли је уговор са ове две компаније продужен, а нису одговорили ни на једно питање у вези са овом темом. Без коментара је остала и приштинска власт.

РУСКА ВОЈСКА ИМА НОВУ ТАКТИКУ: Ово сваком војнику значи много

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА