Најновије

ШОК ИЗЈАВА ИЛОНА МАСКА О ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Грађански рат је неизбежан!

Велика Британија прети да склизне у грађански рат, поручио је директор "Тесле" и "Спејсикса" Илон Маск, коментаришући текуће антиимигрантске протесте у земљи који су прерасли у насиље.

Настао је хаос у више градова у Великој Британији, укључујући Ливерпул, Нотингем, Лидс, Белфаст, Стоук на Тренту, Блекпул и Хал, након напада ножем у Саутпорту у Енглеској у којем је троје деце убијено, а неколико повређено. Напад је извео Аксел Рудакубана, 17-годишњак рођен у Британији, а чији су родитељи пореклом из Руанде.

У међувремену, интернетом круже гласине да је кривац сиријски мигрант који је бродом стигао у Британију.

Трагедија је изазвала бројне протесте, а видео снимци показују демонстранте како узвикују антимигрантске и антиисламске пароле, а виде се спаљени аутомобили и оштећене зграде, иако нису сви протести били насилни.

Неки активисти су се сукобили са полицијом, што је довело до десетина хапшења и повреде полицајаца.

Коментаришући видео на Иксу објављен уз тврдњу корисника да је хаос изазван масовном миграцијом у Велику Британију и политиком отворених граница, Маск је одговорио да је "грађански рат неизбежан".

Министарка унутрашњих послова Велике Британије Ивет Купер упозорила је да ће они који су одговорни за "криминалне нереде и насиље на нашим улицама морати да плате цену" и да ће се суочити са "најстрожим могућим казнама".

Кабинет премијера Кира Стармера саопштио је да влада Велике Британије "подржава полицију да предузме све неопходне мере како би улице биле безбедне".

Ричард Дирлав, бивши шеф обавештајне службе МИ6, тврдио је без пружања доказа да Русија покушава да подстакне протесте ширењем лажи да је починилац напада на Саутпорт био мигрант. Он је додао да лажне вести шири страница на Иксу "Ченел 3 нау", која је наводно повезан са Русијом. Страница има око 3.000 пратилаца.

Руска амбасада у Лондону одбацила је оптужбе, назвавши те тврдње "предвидљивим психолошким манипулацијама (gaslighting)", и додала да је Дирлав био међу онима који су спроводили дестабилизацију "читавих земаља и региона, покренувши невиђене миграције".

"Ченел 3 нау" именовао је осумњиченог као Али ел Шакати, азиланта који је наводно стигао у Велику Британију чамцем прошле године.

Он је наводно био "на листи МИ6 за посматрање и био је познат службама за ментално здравље Ливерпула". Тврдње су касније избрисане са те странице.

Чини се да је та страница "агрегатор" који често објављује лажне тврдње дизајниране да привуку што више пажње.

"Ченел 3 нау" регистрован је под литванским доменом 2023. године, а британски медији су изјавили да "има само једног именованог аутора, Џејмса Лолија, на чијем "Линкдин" налогу стоји да је власник баштованске компаније у Новој Шкотској, у Канади", као и да се страница "преусмерава се преко компаније са седиштем у Масачусетсу која анонимизује детаље о власништву".

Као и ЕУ, Британија се већ неколико година бори са приливом миграната. Од јуна 2023. године, нето миграција у земљу у претходних 12 месеци износила је 685.000 људи, при чему су првих пет националности које нису чланице ЕУ биле Индијци (253.000), Нигеријци (141.000), Кинези (89.000), Пакистанци (55.000) и Украјинци (35.000), према званичним подацима.

Погледајте ОВДЕ борбену акцију руских хеликоптера

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА