Најновије

"Фајненшел тајмс": Рио Тинто развија нови процес екстракције литијума да би смањио зависност од Кине

"Електралит" тврди да је унапредио технологију директне екстракције литијума (ДЛЕ) која се развија од седамдесетих година прошлог века, али је до сада примењивана у веома ограниченом броју случајева

Аустралијски стартап "Електралит" привукао је инвестиције "Рио Тинта" тврдњама да је осмислио технологију екстраховања литијума која би омогућила да се кључни метал извлачи из резерви које су до сада сматране неприступачним.

Компанија која вуче корене из Универзитета Монаш у Мелбурну тврди да је успешно рафинисала литијум за батерије из различитих руда процесом који назива ДЛЕ-Р, а који представља варијанту постојеће технологије директне екстракције литијума (ДЛЕ), која се развија од седамдесетих година прошлог века, али која је до сада имплементирана у веома ограниченом броју случајева.

Процес се заснива на коришћењу електродијализе за филтрирање сланог раствора који садржи литијум кроз мембрану да би се створио литијум хлорид. Друга мембрана затим додатно прочишћава овај производ да би се створио литијум-хидроксид који се користи у батеријама електричних возила, преноси "Фајненшел тајмс".

Извршни директор "Електралита", Чарли Мекгил, рекао је да би овај метод могао бити од значајне користи за земље попут САД и Аустралија, које настоје да смање своју зависност у овој области од Кине, која контролише 65 одсто удела у светском тржишту пречишћавања литијума.

"Електралит" је током тестирања успео да рафинише литијум из слане воде веома ниског квалитета, пореклом из Јуте, без коришћења додатне воде или хемикалија, што га издваја од традиционалних метода испаравања које користе огромне количине воде и од других процеса ДЛЕ.

Главни саветник у одељењу "Рио Тинта" за батерије, Травис Барони, који такоше седи у одбору "Електралита", рекао је да технологија показује "реалан потенцијал да значајно смањи економске и еколошке трошкове производње литијума".

ПОТПУНИ РАСПАД УКРАЈИНЕ: Зеленски је докрајчио и уништио до краја

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА