Најновије

МЕЂУНАРОДНИ ТЕРОРИЗАМ: Заједнички непријатељ САД и Русије

Међународни тероризам је главна претња Русији и Сједињеним Државама, а опасност да оружје за масовно уништење заврши у рукама екстремиста представља посебну опасност, оценио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов у интервјуу за ТАСС.

"Верујем да је тероризам, међународни тероризам, главна претња Русији и Сједињеним Државама", рекао је он.

Додао је да је посебна опасност могућност да нуклеарно оружје или његове компоненте падну у руке терориста.

"Не морате бити стручњак да бисте ово разумели. На пример, узмите биолошко оружје. Ако мала бочица биолошког оружја падне у руке терориста, Вашингтон, Њујорк, Чикаго, Сијетл, сви ће бити у великој невољи. Исто важи и за Москву, Париз и Лондон", сматра он.

Антонов је додао да се упркос томе стиче утисак да амерички политичари "не схватају да сами неће решити глобалне проблеме, ма колико се трудили".

"Американци неће успети да створе сигурна уточишта далеко од Блиског истока, од Азије, од Европе. Доћи ће невоље. Ми то никако не желимо. Нека ме сви добро разумеју, оно што ми говоримо је да би макар сталне чланице Савета безбедности УН и друге државе требало да сарађују јер имају посебну одговорност за међународни мир и безбедност", рекао је Антонов.

Два начина интеракције

Говорећи о изгледима за интеракцију између Москве и Вашингтона, Антонов је подсетио да су "две сталне чланице Савета безбедности УН, две државе са највећим нуклеарним капацитетима, осуђене на дијалог".

 

"Постоји академско мишљење да велике силе могу да ступе у интеракцију и да воде дијалог само у два случаја. Прво, када једна од нуклеарних сила или једна од великих сила попусти. То је оно што Американци желе. Они веома воле ситуација 90-их, када нисмо имали одговорну независну спољну политику", нагласио је Антонов.

Друга ситуација о којој је говорио, је сукоб са заједничким непријатељем. 

"Једна таква катастрофа догодила се 11. септембра. Добро се сећам тог дана. Био сам на Конференцији о разоружању у Женеви. Био сам заменик сталног представника. Одједном смо видели на ТВ-у те авионе који ударају у торњеве [Светског трговинског центра у Њујорку]. Рекао сам да из прве руке знамо шта је тероризам", истакао је Антонов.

Он је истакао да је остао чврстог става да је Русија на страни САД и народа Сједињених Држава.

"Било ми је драго јер је руски председник Владимир Путин први телефонирао тадашњем председнику САД Џорџу Бушу", открио је Антонов.

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА