Најновије

СУКОБ СЕ НАСТАВЉА! У Европском парламенту траже да се Мађарска избаци из шенген зоне

Група од 70 посланика Европског парламента затражила је од Европске комисије да обустави учешће Мађарске у шенгенској зони након што је Будимпешта одлучила да ублажи визне услове за грађане осам земаља, укључујући Руску Федерацију и Белорусију, пише „Политико“.

Према медијским информацијама, посланици из Чешке и Литваније, Дануше Нерудова и Пјатрас Ауштрјавчјус упутили су писмо Европској комисији са захтевом да усвоји хитне мере везане за истрагу одлуке Мађарске.

Аутори писма оценили да наводно та одлука може да угрози улогу шенгенске зоне као безбедног простора за грађане земаља чланица.

Посланици су навели да би, „уколико мађарска влада одбије да ревидира своју политику, ЕК и све чланице ЕУ требало да доведу у питање присуство Мађарске у шенгенској зони“. Међу предвиђеним мерама наведени су увођене контроле на мађарским границама и одбијање признавања мађарских виза.

„Политико“ додаје да писмо садржи седамдесетак потписа, међу којима су бивши премијери Белгије и Ирске. Имена нису наведена.

Раније је неколико европских медија, укључујући „Фајненшел тајмс“, писало да је Мађарска одлучила да ублажи визне услове, укључујући и за руске држављане. ЕК је већ 30. јула затражила појашњење од Будимпеште у вези са тим кораком.

Летонски председник Едгарс Ринкевичс је 1. августа затражио да се ограничи учешће Мађарске у Шенгену због визних уступака Русији.

КАДИРОВ: Зеленски је дужан да клекне пред Украјинцима и да им се извини, а потом - и Русији

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА