Најновије

ЦЕЛА СРБИЈА НА НОГАМА - РИО ТИНТО СВЕ УЈЕДИНИО: Инђија, Сремска Митровица, Јагодина, Кнић

Окупљањима у Инђији, Сремској Митровици, Јагодини и Книћу вечерас је настављена серија протеста широм Србије на којима грађани поручују да су против рударења литијума и бора у нашој земљи.

У Инђији је након обраћања говорника, како јавља Н1 одржана и протестна шетња, на чијем се челу налазила „шеталица“ „Рио Тинто, марш из Србије“.

Како јавља репортерка Н1 из Инђије, грађани су у том месту поручили да је „ово референдум“, те да не желе ниједан други референдум, већ да „Рио Тинто“ напусти Србију.

Уколико дође до отварања рудника, само један дан грешке у читавих 60 година, колико би Рио Тинто био у Србији, може да буде кобан за читаву земљу, поручено је, како јавља Н1, на протесту.

ХАОС У ИЗРАЕЛУ ТЕК ПОЧИЊЕ: Ултраортодоксни Јевреји упали у војну базу у Тел Авиву

Међу говорницима у Инђији била је професорка Филозофског факултета Тамара Џамоња Игњатовић, једна од потписница Иницијативе „Проглас“.

„Да ли су издајници они који стоје уз свој народ и бране право на чист ваздух, воду и земљу…. или они који распродају своју државу и њена богатства дојучерашњим непријатељима, а сада напрасно европским пријатељима, питала је на протесту у Инђији једна од говорница“, питала је Тамара Џамоња Игњатовић.

„Направили смо групу људи који су активисти и стручњака који ће објаснити шта рударење у околини Јадра може да изазове. Жао нам је што људи из Не дамо Јадар данас нису могли да дођу, али у комуникацији смо са њима. Ми, активисти из Инђије, даћемо им све наше ресурсе да зауставимо зло које јесте Рио Тинто“, рекао је Страхиња Јовановић из Инђије, преноси Н1.

Додаје да га је највише плашило то што се струка овде годинама ништа није питала.

„Тек сада, када је толики притисак јавности, од‌једном се формирају разни тимови, од‌једном је струка важна. Зашто није нико питао о струку пре него што дошао канцелар Немачки Олаф Шолц?“, питао је он.

Људе, додаје, плаши то што немамо институције.

„Каже нам се да ће нам Немци дати гаранције – па нисмо ми немачка колонија. Хоћу да ми српски стручњаци дају те гаранције. А ако је Српска академија наука и уметности пре три године рекла да је тај пројекат штетан, мислим да је то јасан знак свакоме ко жели добро овај земљи да тај пројекат не сме да буде реализован“, поручио је Јовановић.

„Комични аргументи наших политичара“

У Сремској Митровици се на протесту грађана који се противе ископавању литијума и бора на територији Србије окупљенима обратила Драгана Ђорђевић, научна сарадница Института за хемију из Београда.

„Немачка не жели да експлоатише литијум код њих, али је веома заинтересована да то ради у Србији. Ми треба да будемо веома мудри и да пажљиво слушамо поруке власти и промотере компанија које шетају Србијом. И треба добро да разумемо те поруке које шаљу и схватимо да они нису овде јер нама желе добро. Они су овде јер је овде јефтинија експлоатација, имамо најнижу рудну ренту, јефтина је радна снага, не морају да брину за животну средину и имамо високу корупцију. Због тога они долазе у Србију“, рекла је окупљеним грађанима Драгана Ђорђевић.

Истакла је како слушамо да ће се држати строгих еколошких норми, али да је питање ко ће то моћи да нам гарантује.

„На нама је да одбранимо наше место за живот, јер нас је држава издала. Држава је демонтирала институције, не ради судство, не раде инспекције, па нам само остаје да се сами изборимо за наше место за живот“, поручила је.

Академик Ненад Костић такође се осврнуо на то да наши политичари гарантују да ће све бити рађено по највишим еколошким стандардима и законима Србије.

„То је комичан аргумент у земљи где сваког дана горе депоније, а главни град целу своју канализацију избацује у реку. Како веровати управи која не може да подеси тачне датуме и време на сатовима у градским аутобусима, а наводно ће извести компликовани технолошки процес? Сви знамо да је будућност непредвидива, и када вам неко говори шта ће бити и то тако уверљиво, то је преварант“, рекао је академик Ненад Костић у Сремској Митровици.

Како јавља репортерка Н1, окупљени грађани носили су заставе Србије, придружила им се и група бајкера, а видљиви су били и транспаренти на којима пише „Не и не рударењу литијума“.

Званичан назив протеста је „Народни скуп против Рио Тинта“, и грађани поручују да није у питању страначки већ народни скуп.

Протест у Јагодини, упркос „страху од било каквог протестног окупљања“

Протест је организован и у Јагодини, а грађани кажу да у том граду “заиста влада страх када је у питању било какво протестно окупљање”.

Како каже репортерка Н1, пола сата пре 19 часова, чинило се да неће бити много окупљених грађана, међутим, како се ближио почетак протеста, грађани су почели да пристижу.

Н1 јавља да је “било тешко сазнати ко у Јагодини организује протестни скуп”.

Нико се није декларисао, делиле су се пароле и позиви на друштвеним мрежама, а више група грађана је укључено у организацију.

Младић, који је један од организатора и који се први обратио, потврдио је да нису желели да уплићу никога из политичких странака, већ да се грађани организују. Како је рекао, добио је бебу пре шест месеци, а то га је подстакло да се укључи у организацију протеста, као и у борбу против ископавања литијума.

Протест и у Книћу

Мештани шумадијске вароши Кнић окупили су се у 20 сати на тргу испред Дома културе у овом месту у знак протеста против истраживања и рударења литијума и бора у питомом делу Шумадије, на пола пута, између Крагујевца и Чачка. На скупу се обратио биолог др Душко Брковић из Чачка.

„Ви овде имате воду Гружанског језера и плодну земљу. То су ваши најбољи рудници. Довољно. Здрава храна, а не рударење“, рекао је др Брковић у Книћу.

Ако падне Јадар, пашће све, закључио је Брковић.

Грађани гружанског краја су против рударења у близини језера Гружа и на живописној планини Котленик. Како јавља репортер Н1, испред Дома културе у Книћу је око 1.000 грађана.

Подсетимо, још 10-ак протеста очекује се наредних дана, а велики скуп у Београду који организује СЕОС заказан је за 10. август.

ХАОС У ИЗРАЕЛУ ТЕК ПОЧИЊЕ: Ултраортодоксни Јевреји упали у војну базу у Тел Авиву

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА