Најновије

ДОДИК: Пребиловци – свето место за све Србе

Република Српска и Србија данас су изложене једној врсти хибридног, подмуклог рата и зато је важно да и Српска и Србија буду јаке, поручио је Милорад Додик.

Пребиловци треба да су свето место за све Србе, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик на отварању сталне изложбене поставке "Пребиловци 1941", у организацији Музеја жртава геноцида из Београда.

Према његовим речима, сваке године треба нешто учинити за ово место, на којем треба одржавати историјски час, организовати екскурзије за децу, да дођу овде као што треба да дођу и у Јасеновац.

"То је најбоље сећање, једино право сећање у континуитету које никада више неће избледети", рекао је први човек Српске и истакао да зна да и председник Србије Александар Вучић то подржава, те нагласио да се и у Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору истиче значај сећања на историју и потреба јачања српског идентитета.

Додик, који је претходно синоћ присуствовао и богослужењу у Храму Христовог Васкрсења, рекао је да на овом месту пре десетак година није било ничега, па изразио задовољство што је био међу људима који су допринели изградњи овог храма.

"Пре 10 година кад смо овде разговарали (с Вучићем) приметили смо да важне историјске догађаје уопште не обележавамо или то нешто скромно радимо или пак то чинимо да не бисмо увредили друге. Сећања на страдале у Пребиловцима годинама су овде затрта да не бисмо увредили оне који су нас побили, као што је то било у Јасеновцу или било ком другом селу где су Срби живели", навео је Додик.

Рекао је и да ће српски народ морати једног дана да поручи јасно да ће сваки Србин бити заштићен где год да се налазио и да не може нико да почини било шта лоше Србима само зато што су Срби и да ће га чекати рука правде.

"Колико су нас усташе побиле, а то значи наше комшије овде, муслимани и Хрвати тог времена, толико нас је побила и комунистичка власт која је била способна да дозволи да се бетонирају јаме да се не би дошло до костију", навео је Додик.

Указао је на то да Хрватска 5. август слави злочиначку војнополицијску акцију "Олуја", док Срби оплакују своје жртве.

"Па нас хоће данас да оптуже за Сребреницу, за то немају довољно доказа. Они покушавају да увеличају страдање и покажу неистину. А ми опет кажемо, не славодобитно него с потпуним поштовањем жртава: 'да, то је био злочин'", казао је Додик.

Нагласио је да Срби морају да воде рачуна о себи и напоменуо да је српски народ највише коштала комунистичка заблуда о братству и јединству.

"Једино због чега желите да останемо у овој срамној причи званој БиХ јесте да поново у следећој историјској прилици напуне јаме и много чега другог управо нама", рекао је Додик, пренела је Срна.

Поновио је да је поносан на Републику Српску која није таква и у њој може слободно да живи свако ко жели.

"Република Српска и Србија данас су изложене једној врсти хибридног, подмуклог рата и зато је важно да и Српска и Србија буду јаке. Зато морамо чинити више", поручио је Додик, који је своје обраћање завршио речима: Нека живе Србија и Република Српска, српски народ, наша света Српска православна црква.

РУСИ У НЕВЕРИЦИ: Исповест командира леди крв у жилама

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА