Најновије

ХАОС У ИЗРАЕЛУ ТЕК ПОЧИЊЕ: Ултраортодоксни Јевреји упали у војну базу у Тел Авиву

Десетине ултраортодоксних јеврејских демонстраната данас је упало у базу израелске војске у Тел Авиву, након што су протести избили у целој земљи услед регрутације ове заједнице, која је раније била изузета из религијских разлога, саопштила је данас војска.

Војска је осудила инцидент у бази Тел Хашомер, подсетивши да је упад у војну базу противзаконит, пренeo je Ројтерс.

На видео-снимку које је поделила израелска полиција виде се десетине мушкараца у традиционалним црним оделима и шеширима како се сукобљавају са припадницима полиције испред базе.

Врховни суд Израела наложио је влади у јуну да прекине дуготрајно изузеће и позове ултраортодоксне харедијске студенте богословије у војску, услед примедби заједнице и верских партија у коалицији премијера Бењамина Нетанјахуа.

ХАОС У ИЗРАЕЛУ - ВИ СТЕ СЛАБИЋИ: Креће ли унутрашњи рат у безбедносном сектору?

Први позиви припадницима заједнице Хареди су послати пре око две недеље и очекује се да се они пријаве у центрима за регрутовање.

Нацрт изузећа за ултраортодоксне Јевреје датира још из раних дана државе Израел, када је први премијер, социјалиста Давид Бен-Гурион, ослободио око 400 студената од служења војног рока како би могли да се посвете веронауци, у покушају да се сачувају традиције након Холокауста.

У то време, Хареди су били мала заједница, али изузеци су постајали све већи проблем јер се заједница проширила и сада чини више од 13 одсто становништва Израела, а очекује се да ће њихов удео достићи око трећину популације у року од 40 година због високе стопе наталитета.

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА