Најновије

ХАОС У ИЗРАЕЛУ - ВИ СТЕ СЛАБИЋИ: Креће ли унутрашњи рат у безбедносном сектору?

Израелски премијер сукобио са одбрамбеним естаблишментом око споразума који би могао да ублажи растуће тензије у региону.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху жестоко се сукобио са својим шефовима безбедности око потенцијалног споразума са Хамасом који би могао да заустави сукоб у Гази и спусти тензије на Блиском истоку.

Спор у врху израелског естаблишмента долази у тренутку када се јеврејска држава спрема за одмазду Ирана за два атентата прошле недеље у којима су убијени лидери Хамаса и Хезболаха.

Истовремено, Нетанјаху је последњих недеља заузео још тврђи став у преговорима са Хамасом уз посредовање САД, Египта и Катара, доводећи у опасност могући договор који би укључивао ослобађање израелских талаца заробљених током напада палестинске групе 7. октобра.

"Постоје разлике у мишљењима" о споразуму између Нетанјахуа и његових највиших шефова безбедности, рекао је извор из израелске делегације за "Фајненшел тајмс" (ФТ). "У овом тренутку сви безбедносни званичници мисле да нема препрека за договор, али Нетанјаху мора да се сложи", додао је извор.

Међународне дипломате верују да би прекид ватре у Гази такође могао помогне у деескалацији тензија између Израела и Хезболаха.

Међу безбедносним званичницима који подржавају договор су шеф Израелских одбрамбених снага Херци Халеви; шеф шпијунске агенције Мосад Давид Барнеа; и Ронен Бар, шеф агенције за унутрашњу безбедност Шин Бет, пренели су локални медији. Особа која је упозната са ситуацијом рекла је да су све личности одбране присутне на прошлонедељном спорном састанку за постизање споразума. Министар одбране Јоав Галан такође подржава споразум.

Међутим, убиство политичког лидера Хамаса осудили су Катар и Египат, који су рекли да ће његово убиство зауставити преговоре.

Спор између Нетанјахуа и његових шефова одбране процурио је у јавност током викенда када су израелски медији пренели да је дошло до жестоке свађе премијера и његових званичника.

"Ви сте слабићи", наводно је рекао Нетанјаху на поноћном састанку прошле седмице. "Не знате како да водите преговоре ...Уместо притиска на премијера, притискајте (Јахју) Синвара", додао је он, мислећи на лидера Хамаса.

Израелски шефови безбедности су му се, наводно, супротставили, рекавши да је после 10 месеци рата Хамасу нането довољно штете да се деградирају војни капацитети групе и претња коју представља појас Газе, што је кључни циљ рата.

У исто време, они верују да тренутно постоји ограничена прилика за ослобађање преосталих 115 талаца из заточеништва, од којих најмање трећина више није међу живима. Низ талаца је умрло у заточеништву последњих месеци.

Аналитичари верују да домаћа политика утиче на Нетанјахуове прорачуне будући да министри крајње деснице прете да ће срушити његову владајућу коалицију ако прихвати било какав прекид борби, а споразум са Хамасом су назвали "предајом".

"Нетанјаху жели излаз из договора и слободу да настави да прогони Хамас", рекао је извор ФТ. ""Он не жели да договор буде обавезујући."

НА ИВИЦИ СВЕТСКОГ СУКОБА! Русија кренула у озбиљну испоруку наоружања

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА