Најновије

КРЕНУЛА ЖЕСТОКА УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА: Шта се то десило на првој линији фронта заправо

Ситуација на територији Курске области која се граничи са Украјином je под контролом, али и даље остаје напета, Министарство одбране и граничари дежурају, рекао је вршилац дужности гувернера региона Алексеј Смирнов.

Напад украјинских диверзаната на Курску област у Русији завршен је поразом и повлачењем снага Кијева на своју територију, саопштило је Министарство одбране Русије.

Украјинска војска активирала је последње резерве на граници са Курском области, саопштио је командант специјалних снага "Ахмат" Апти Алаудинов.

"Мислим да ћемо у наредним данима уништити ове ресурсе, резерве које је непријатељ акумулирао", објавио је он на Телеграму.

Од јутрос су се водиле борбе на неколико делова државне границе Русије, након чега су украјинске трупе прешле границу на уском делу фронта.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, украјинске снаге су прешле границу са малом групом на неколико стотина метара, а руска војска је на то снажно одговорила. Како тврде, ситуација је под контролом.

Ипак, ситуација на територији Курске области која се граничи са Украјином je под контролом, али и даље остаје напета, Министарство одбране и граничари дежурају, рекао је вршилац дужности гувернера региона Алексеј Смирнов.

"Ситуација у пограничном подручју је и даље напета. Руско Министарство одбране и граничари раде", написао је на Телеграму.

Најмање двоје цивила је погинуло у украјинском гранатирању, према његовом извештају, док је тринаест људи рањено, међу њима и четворо деце.

На мети Украјинаца било је и место Суџа, важно чвориште цевовода "Дружба" из Русије до централне Европе.

Кијевске трупе покушале су да пређу у Русију из Сумске области, написао је Смирнов. Борбе су се водиле у Суџанском и Корнејевском округу Курске области, додао је он.

"Руски граничари и редовне снаге спречили су пробој границе", појаснио је додао је.

Смирнов је упозорио да ће неуспели упад вероватно бити праћен кампањом дезинформација Украјине. Он је позвао јавност да не наседа на провокације и да верује само званичним изворима информација.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да су мејлови о евакуацији становништва због напада украјинске војске - лажни.

Претходно је Министарство одбране РФ објавило да јединице руске војске и граничари одбијају нападе украјинске војске у Курској области, а на подручје борби на државној граници Русије и Украјине у овој области послате су и резервне јединице.

Телеграм канал "Маш" објавио је јутрос да се група од око 100 украјинских диверзаната у оклопним возилима, укључујући америчке производње, око 9 часова по локалном времену приближила руској граници у близини града Суџа.

Покушају пробоја границе претходило је гранатирање руског града Суџа од стране кијевских снага, јавио је Телеграм канал "Шот". У нападу је рањено пет особа, укључујући троје деце, наводи се у саопштењу. 

Према саопштењу руског Министарства одбране, украјинска војска је од 8 часова јутрос помоћу готово триста војника и уз подршку 11 тенкова и 22 оклопна возила извела нападе на руске положаје у Курској области.

ХАОС У ИЗРАЕЛУ ТЕК ПОЧИЊЕ: Ултраортодоксни Јевреји упали у војну базу у Тел Авиву

Оружане снаге Русије уништиле су шест тенкова, два оклопна возила пешадије, четири оклопна транспортера и три возила "козак" које су украјинске снаге користиле у нападу.На територији читаве Курске области била је проглашена ракетна опасност.Руске снаге су ракетама "искандер" уништиле два ПРО система "бук м1",

Руски региони Курск, Белгород и Брјанск, који се сви граниче са Украјином, били су мета бројних ракетних, минобацачких и беспилотних напада Украјине од почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. године, енергетска инфраструктура и стамбена подручја, што је резултирало смрћу и рањавањем цивила, као и уништавањем имовине.

Кијевске снаге су такође у више наврата покушавале да уђу на руску територију у Курску и Белгородску област. Тензије на граници биле су посебно високе у марту када је руска војска одбила неколико покушаја упада у размаку од само недељу дана. Напади на границу Русије последица су, упозоравају званичници, неуспеха Украјинаца на фронту.

Украјина је претрпела више од 1.500 жртава и изгубила десетине комада опреме, укључујући неколико тенкова и оклопних возила, саопштило је руско Министарство одбране.

Шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин наредио је покретање кривичног поступка за гранатирање насеља у Курској области.

"Истражни комитет Русије ће утврдити све околности инцидента и круг лица умешаних у извршење злочина", наводи се у саопштењу.

Како је саопштено из ресора, гранатирани су стамбени и административни објекти, као и цивилна инфраструктура.

ЦЕЛА СРБИЈА НА НОГАМА - РИО ТИНТО СВЕ УЈЕДИНИО: Инђија, Сремска Митровица, Јагодина, Кнић

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА