Најновије

Квинта чува Куртија: Срамотне реакције на заузимање пошта на Северу Косова и Метохије

Лицемерне реакције САД и ЕУ на заузимање девет објеката Поште Србије на северу Косова и Метохије без судског налога не би требало да нас изненађују јер је Квинта одавно спонзор албанског сепаратизма и косовске независности, а данас је чувар те наводне независности, каже за Спутњик историчар Лука Јовановић.

Америчка амбасада у Приштини званично каже да је „дубоко разочарана“ једностраним, некоординисаним акцијама које је предузела влада Аљбна Куртија против филијала Пошта Србије на северу Косова и Метохије, а сличну оцену даје и Европска унија, али позивајући да Београд и Приштина поново преговарају о оном што је давно договорено.

Стара тактика Квинте

Већ смо видели да је Квинта лош гарант и чувар било каквог споразума и не би требало да заборавимо да је Приштина у протекле две године погазила све споразуме који су се тицали српске заједнице на Косову и Метохији, а чији су гарант Квинта и ЕУ, истиче Јовановић.
„Сведоци смо да је са репресалијама над српским народом настављено у још јачој мери, да су настављена хапшења Срба и да су заправо велике силе, односно Квинта и ЕУ главни Куртијеви партнери и главни подржаваоци великог плана брисања српског имена са Косова и Метохије.“

Јовановић додаје да је стара тактика Квинте да се прво постигне неки споразум па да га Курти прекрши, да би се после о истом питању постигао нови споразум на штету Срба.

Сужен маневарски простор Србије

Нажалост, маневарски простор Србије је доста сужен у данашњим геополитичким односима који су изузетно лоши по нашу земљу кад је реч о заштити права Срба на Косову и Метохији и ван матице, сматра Јовановић.

„Ту не би требало да се заваравамо. А Квинта је спонзор албанске независности и она од свог 'детета', какво год оно било , неће никада одустати.“
Некадашњи амерички специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оценио је, реагујући на саопштење амбасаде САД у Приштини, да против Куртија „оштро формулисана писма не функционишу“ и да Америка има алате да га заустави пре него што дође до ескалације.

Амерички интереси на штету Срба

Коментаришући Гренелову изјаву, Јовановић каже да је јасно да Америка има алате да „приземљи“ Куртија али исто тако има и интересе на Косову и Метохији.
„Питање је само да ли је Курти у њиховом интересу или не, а ја ипак мислим да јесте. Гренел јесте био члан Трампове администрације али бисмо могли очекивати да су такве његове изјаве дате у контексту придобијања српске заједнице у Америци да би гласала за Трампа, а она је већински за Трампа. Али опет, после америчких избора могли бисмо очекивати да се чују другачији гласови са те стране. Американци врло лако могу да договоре јак споразум између Београда и Приштине онакав каквог они желе. Нема сумње. Питање је само на чији штету ће да буде тај споразум.“

А јасно је да би такав споразум био на српску штету, закључио је Јовановић.

Срамотна реакција ЕУ

Из Брисела је саопштено да је затварање девет филијала Поште Србије на северу Косова и Метохије од приштинских власти једнострани и некоординисани корак који крши договоре постигнуте у оквиру дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

Као део Договора о телекомуникацијама постигнутог 2013. године и Акционог плана усаглашеног 2015. године, обе стране су се сагласиле да ће расправити поштанске услуге „у каснијој фази“, чиме су признале да се ово питање може решавати само у оквиру дијалога, истичу у Бриселу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је саопштење спољне службе ЕУ „срамотно и безобразно“.

„Зато што у том саопштењу они нас позивају да поново о Куртијевим једностраним потезима иначе противправним идемо да разговарамо. Па тако следећи пут, када буде побио 20 људи, ми ћемо да идемо у дијалог да разговарамо о томе да ли је могао или није и какве су идеје да то превазиђемо. Какву год глупост да направи они нас зову да разговарамо како да превазиђемо оно што је брутално прекршено“, рекао је Вучић.

ХАОС У ИЗРАЕЛУ ТЕК ПОЧИЊЕ: Ултраортодоксни Јевреји упали у војну базу у Тел Авиву

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА