Најновије

НАЈЛУЂА УТАКМИЦА ИКАДА! Чудесна Србија губила са 24 разлике, па нокаутирала Аустралију и ушла у полуфинале Олимпијских игара

Кошаркашка репрезентација Србије на нестваран начин пласирала се у полуфинале Олимпијских игара у Паризу - губила је са 24 разлике од Аустралије, па победила! Коначан резултат, и то после продужетка, не само да је обезбедио "орловима" две прилике да освоје медаљу, већ им је донео и огромну дозу самопоуздања пред полуфинале, у коме играју са победником меча Сједињене Америчке Државе - Бразил.

Знало се да неће бити лако. И не може да буде, у питању је четвртфинале, утакмица која једној страни доноси велику радост, другој неверицу, тугу. Притом, Аустралија више није "она стара", када је била релативно лак плен јер је имала само једног сјајног играча (на пример, Ендрјуа Гејза), евентуално двојици. Ова екипа "кенгура" има и велико искуство и то баш у најбољем кошаркашку, Петију Милсу, и раскошан НБА таленат, и будућност кошарке, што Џош Гиди свакако јесте.

Наравно, нису ни Срби у кошарци "мачји кашаљ", иако су од иста ове Аустралије изгубили пре мање од месец дана у припремном мечу. Ипак је у питању екипа која је била вицешампион света 2023, а сада ојачана и троструким добитником МВП награде у НБА лиги, Николом Јокићем. А уз њега, и препознатљиво оружје на коме селектор Светислав Пешић највише инсистира, одбрани (и, ако може, најбољој одбрани на свету - током транзиције ривала из дефанзиве у напад), требало би да су то довољни састојци да се "кенгурима" распрше снови о олимпијском полуфиналу.

Али…

Такав сценарио се Аустралијанцима уопште није свиђао. После уводних минута и оног чувеног "испитивања снага", почели су да пукотине у спољном периметру српске одбране претварају у расцепе огромних размера. Џош Гиди се наслађивао тиме, пратили су га саиграчи, а пре свих под кошем Лендејл, да би праву пометњу нашим играчима направио повратак Милса у игру после два, три минута предаха. У завршници прве четвртини дао је десет поена, а на почетку друге, у 12. минуту, био најзаслужнији за нестварних 20:44.

Пешићев тајмаут ће се памтити. Не због псовке која је излетела чувеном стратегу, већ што је од играча тражио само једно: да одбрану играју онако како знају да играју, а не онако како н треба. Питао их је "Колико поена је дао Милс? Двадесет! А колико пута је шутирао пенале? Двапут! А ви га гледате, кој к****. 'Ајде, ударајте мало, направите фаул, направите пет пенала...".
Тражио је од играча да се жртвују. Да, ако треба, са пет личних грешака изађу из игре, али да бар дају све од себе за екипу.

И, по повратку на терен, почело је да се дешава чудо, за које се испрва мислило да има преча посла негде далеко од париске хале "Берси".

Аврамовић и Добрић су у одбрани почели да "секу" супарничке нападе. Богдановић је кренуо да убацује тројке. Јокић у нападу повезао редове како то најбоље и уме. И, предност је почела да се топи. Мало, по мало...

... све док у 27. минуту, 15 минута после губљења са 24 разлике, Србија тројком капитена није повела.

Али, тих 61:60 је, заправо, само било увод у драму.

Ривал јесте био уздрман, и то толико да су Пешићеви изабраници (уз Аврамовићеве дефанзивне мајсторије и један несхватљиво груб прекршај над Егзумом, те углавном врло добра офанзивна решења) повели са 73:67. Али, тада су почеле да се ређају и организационе грешке у нападу и промашаји, па је предност почела да сплашњава како се ближио крај меча.

Јокић је тада ступио на сцену, али, неочекивано за многе, у одбрани. Мајсторски је њоме дириговао, и сам пресецао акције ривала, а иако га је шут на другој страни терена "издао", он и саиграчи су успели да се носе са великим изазовом у који су дошли.

Свему су помогла три слободна бацања Мицића, за 81:78, што је Аустралија испрва успела да смањи на поен разлике. Јокић је у последњем "правом" нападу насанкао чуваре јер, када се подигао на шут, извео неочекивану асистенцију за Мицића који је фаулиран. А српски плејмејкер, који је одлично водио екипу почетком четврте деонице, дао је само једно бацање. И, испоставило се да то није било довољно за тријумф у 40 минута игре, јер је у преосталих 9,8 секунди, после тајмаутра, Милис погодио из врло тешке позиције, изборишви продужетак.

У њему, чинило се да ће почетна Добрићева тројка значајно олакшати посао "орловима", но они су у наредна два минута примили осам поена, а дали само два (преко Богдановића), па се на све то надовезао и офанзивни Мицићев прекршај. На 2:25 до завршетка продужетка, Аустралија ја имала +3 и напад, да би онда уследила нова Јокићева дефанзивна мајсторија. Зауставио је напад супарника, Петрушев погодио оба пенала и драма је продужена.

Јокићеве бравуре су се тада наставиле. Двапут је узео лопту "кенгурима", а након што му је једном у нападу побегла, двапут је поентирао - за 93:90 на 25 секунди до краја. Кренули су Аустралијанци на све или ништа, али им је Петрушев украо лопту, Богдановић погодио - за победу. И полуфинале.

ВЕЛИКА ВУЧИЋЕВА ПРЕВАРА: Овако планирају да затрују Србију

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА