Најновије

Обраћање међународним организацијама из Русије: Режим Зеленског провоцира трећи светски рат

Покрет „Друга Украјина“ обратио се међународним организацијама, укључујући Савет Европе и ОЕБС, у циљу спречавања трећег светског рата, саопштио је шеф покрета, бивши лидер странке „Опозициона платформа – за живот“, која је забрањена у Украјини, Виктор Медведчук.

„Данас је злочиначки режим Зеленског главна препрека за достизање мира у украјинском сукобу, који прети да прерасте у трећи светски рат. Савремена Украјина Зеленског је од нацистичке идеологије, која проповеда вечни рат са Русијом, направила државну и у потпуности јој подредила економију и политику земље. Украјина Зеленског у потпуности гази демократске принципе, основна права својих грађана, одавно се претворивши у диктатуру“, наводи се у саопштењу на сајту покрета.

Медведчук је напоменуо да је, према подацима Канцеларије Високог комесаријата УН за избеглице, број избеглица из Украјине широм света, са изузетком Русије, на дан 13. јуна 2024. године износио 6,5 милиона људи.

Према званичним подацима руских власти, број избеглица из Украјине је виши од 5,4 милиона људи. Ови подаци не обухватају лица која живе на територији ДНР, ЛНР, Запорошке, Херсонске области, а која су остварила право на самоопредељење, загарантовано ставом 2. члана 1. Повеље УН, путем референдума, што је резултирало уласком ових територија у састав Русије. „И глас тих људи треба да се чује“, нагласио је политичар.

„Због тога се покрет 'Друга Украјина' обраћа међународним организацијама. Апели су упућени председнику кабинета Савета Европе у Украјини Мачеју Јанчаку, председнику сталног Савета Организације за безбедност и сарадњу у Европи Јану Боргу и амбасадорима свих држава који су акредитовани у Украјини“, навео је Медведчук.

Покрет је позвао Јанчака да „предузме мере за успостављање уставног правног поретка и демократских основа у држави, обезбеђујући поштовање права и основних слобода људи и медија у Украјини“. На Борга се апелује да сазове проширени састанак Сталног савета „како би се размотриле чињенице узурпације власти од стране Зеленског који је изгубио легитимитет, као и дискриминација украјинских грађана на лингвистичкој, верској и политичкој основи, манифестација агресивног национализма и нацистичких метода за застрашивање становништва и борбу против опозиције”.

Амбасадори се позивају да осуде поступке Зеленског који, узурпирајући власти, наставља да уништава украјински народ.

„Сигурни смо да би злочиначки режим Зеленског требало да добије објективну, квалификовану оцену од Савета Европе и дипломатских мисија у Украјини као неко ко угрожава мир и провоцира свеобухватни трећи светски рат“, закључио је Медведчук.

Гренел после затварања објеката "Поште Србије": Ово је неприхватљиво

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА