Најновије

Скот Ритер: Да ли Израел и САД желе рат у коме ће Русија стати на страну Ирана?

Сарадња Москве и Техерана у последње време је значајно ојачала, тако да ако Израел ипак одлучи да започне рат великих размера, мора да има у виду да ће Русија у њега ући на страни Ирана, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

"Руси су сишли с клупе и изашли на терен. Сада је само питање да ли ће Израел желети да игра такву игру?", додао је Ритер у емисији на Јутјубу "Џаџинг фридом".

Упитан за коментар изјава секретара Савета безбедности Русије Сергеја Шојгуа и његову посету Техерану као јасни знак да је Кремљ врло заинтересован за исход сукоба на Блиском истоку, Ритер је подсетио да су Русија и Иран потписали одбрамбени споразум, чији детаљи нису откривени.

"Русија и Иран данас сарађују на потпуно другачијем нивоу него прошле године, пре шест месеци, пре три месеца. Они су стратешки повезани. Две земље су потписале споразум који повезује Санкт Петербург с јужним иранским лукама, што им је обезбедило руту коју Сједињене Државе не могу да блокирају. Повезују их и индустријска и геополитичка сарадња, а Русија је уз то истакла да је стратешки савезник Ирана", прецизирао је Ритер.

Додао је да, имајући у виду све речено, Израел САД морају да поступе веома опрезно, јер би врло лако могло доћи до сукоба у којем ће Русија стати на страну Ирана. И то ће довести Русију у потенцијални сукоб не само с Израелом.

"Како је рекао Сергеј Лавров, Русија неће заувек седети по страни. Верујем да је Русија већ донела одлуку: они више нису по страни. Силазе с клупе и излазе на терен. Сада је само питање да ли ће Израел желети да игра такву игру?", закључио је Скот Ритер.

МАСОВНА ПРЕДАЈА УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА! Око пет хиљада људи прешло на руску страну?

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА