Најновије

ШОЈГУ ОТКРИО СТРАВИЧНЕ ПОДАТКЕ: Украјина за два месеца изгубила више од 115.000 војника

Запад, а у последње време и његове украјинске слуге, покушавају по сваку цену да издејствују паузу у борбеним дејствима како би кијевска хунта добила могућност да се прегрупише, оценио је секретар Савета безбедности Русије.

Према подацима Министарства одбране Русије, Украјина је за непуна два месеца изгубила више од 115.000 војника, а то је могло да се избегне да је Кијев прихватио предлоге руског председника Владимира Путина, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу.

"За протекла два месеца, територија коју контролишу наше снаге је проширена за 420 квадратних километара. Према подацима Министарства одбране, украјинске снаге су изгубиле више од 115.000 својих војника. То је велика цифра. Скоро по 60.000 за месец. То је могло бити заустављено да су испуњени захтеви које је изложио наш председник. Зато је наш став јасан – трупе иду напред", поручио је Шојгу.

Он је додао да је Украјина изгубила више од 3.000 јединица оклопне технике и више од 3.000 возила.

Шојгу је навео да "Запад, а у последње време и његове украјинске слуге, покушавају по сваку цену да издејствују паузу у борбеним дејствима како би кијевска хунта добила могућност да се прегрупише".

"Не намеравамо да верујемо њиховим речима, ослањаћемо се само на конкретне акције", истакао је секретар Савета безбедности.

Према његовим речима, Оружане снаге Русије настављају успешно да остварују циљеве СВО, док се Кијев пита ко ће постати нови председник САД, а Владимир Зеленски тражи новац у европским престоницама. 

Украјина да размисли о цени услуга са Запада
Шојгу је навео да, ако Запад мисли да може да увуче Русију у дуги преговарачки процес о Украјини и одигра сценарио који има за циљ постепени губитак иницијативе Москве током Специјалне операције, онда се дубоко вара.

Према његовим речима, изгледа да је време да Кијев размисли о цени "добрих услуга" Запада и почне да размишља о интересима свог народа. 

Он је истакао да Европљани "поново на све могуће начине ометају постизање стварног напретка у украјинском решењу, износећи очигледно неприхватљиве иницијативе у духу копенхагенског или швајцарског формата".

Према његовим речима, ситуација делимично подсећа на Берлински конгрес 1878. године, када су европске силе уз помоћ дипломатских маневара покушале да неутралишу већину достигнућа Русије стечених током рата са Турском.

"Очигледно, упркос више од сто година колико је прошло од тада, мало се тога променило у њиховом менталитету", поручио је Шојгу.

Кијев није одговорио на Путинове мировне предлоге
Шојгу је нагласио да Украјина ни на који начин није реаговала на услове за решавање конфликта које је у јуну изнео председник Русије Владимир Путин.

"Од тада је прошло скоро два месеца – нема никакве реакције", истакао је.

Он је додао да је бесмислено говорити о формату као што је Женевска конференција о Украјини, "формула Зеленског" и слично, јер "нису јасни преговори без главног преговарача".

Путин је на састанку са руководством Министарства спољних послова у јуну рекао да ће Москва одмах прекинути ватру и бити спремна за мировне преговоре ако Кијев повуче трупе са нових руских територија и такође одустане од намере да се придружи НАТО-у.

НОВИ ПОКУШАЈ УПАДА УКРАЈИСНКИХ СНАГА НА ТЕРИТОРИЈУ РФ: Војска и ФСБ спречиле продор у Курску област

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА