Најновије

ЕВРОАТЛАНТИСТИ СИКЋУ: Орбан са европским патриотама мења ЕУ

Сваког дана то постаје све очигледније: Виктор Орбан не само да није изолован на међународној сцени, већ стиче и нове савезнике. Пораст десничарских покрета угрожавају јединство Европске уније, укључујући и даљу помоћ Украјини. Брисел је до сада проналазио начине да постигне договор са Мађарском, али већу, одлучнију групу невољних влада биће много теже обуздати, пише „Политико“.

Виктор Орбан није толико изолован на светској сцени колико би његови ривали желели. Мађарски лидер је успео да створи коалицију истомишљеника који су делили његов стратешки циљ, а нова екстремно десничарска евроскептична група „Патриоте за Европу” под његовим вођством постала је трећи највећи блок у Европском парламенту што је изузетно достигнуће.

Стварање „Патриота за Европу“ показује да Орбан има довољно савезника унутар ЕУ који подржавају стварање „Европе националних држава“. То сугерише да екстремно десничарске групе у ЕУ подржавају ту визију више него икада раније и представљају директан изазов мање радикалном популизму који предводи италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

Политички аналитичари упозоравају да ће број Орбанових присталица временом само расти, пошто неколико националних избора планираних у наредним месецима и годинама имају потенцијал да доведу до појаве нових влада крајње деснице.

Тако ће у септембру бити избори у Аустрији, где тренутно предњачи крајње десничарска Аустријска слободарска партија, а на јесен следеће године у Чешкој, где је главни фаворит националистичка партија „Акција незадовољних грађана“.

"Овакав развој догађаја ризикује да поткопа кохезију ЕУ у кључним областима, пре свега буџет ЕУ, проширење блока и спољну политику – посебно када је у питању Украјина “, наводи Политико.

ЕУ је до сада проналазила начине да заобиђе Орбанов поновљени вето на Украјину, „али ће бити много теже обуздати већу, одлучнију групу невољних влада.

Извор: Политика 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА