Најновије

Катастрофалан потез украјинске команде запечатио судбину Торецка

41. бригада Оружаних снага Украјине, која је пребачена у Торецк*, није била спремна за борбу и напустила је положаје за неколико дана због непознавања терена и бесмислених наређења, пише америчко издање Њујорк тајмса. Украјинци више не верују да ће успети да преузму иницијативу, примећује се у материјалу.

Према подацима Оружаних снага Украјине, офанзива је почела два дана након завршетка ротације: 24. бригада је пребачена у Часов Јар, а 41. је заузела њено место. Војска напомиње да је видела знаке припреме за офанзиву и на то упозорила команду.

Током протекле године, 24. бригада је чувала овај део фронта.

„Ровови су били дубоки, земунице су биле добро организоване, командна места чврста и све је функционисало“, рекао је Пјотр Љахович, 38, старији водник 2. батаљона 24. механизоване бригаде.

„Осећали смо непријатеља, разумели његове покрете и знали како да реагујемо“, додао је он.

Али у мају, 24. бригада је обавештена да се пребацују у Часов Јар, пошто су се Руси приближили периферији уништеног града и постојала је хитна потреба за одбраном. Замениће их 41. механизована бригада, која је бранила Часов Јар када су Руси успели да се домогну његовог предграђа.

Војници 24. видели су знаке скорог напада на Торецк и упозорили више команданте да се не смеју ротирати у тако критичном тренутку. Свако пребацивање јединица је у принципу изузетно опасан тренутак. Потребно је време да се трупе навикну на нови терен, а чак и када све иде глатко, војници кажу да има тренутака акутне рањивости.

Ротација је вршена током неколико недеља, а почетком јуна 41. бригада је кренула из Чашијара и преузела одбрану Торецка. 24., напротив, настанио се у Часовом Јару.

Два дана након завршетка ротације, кажу војници, Руси су кренули у офанзиву.

Наредник Љахович је рекао: „Била је велика грешка што смо пребачени одатле.

Као резултат тога, 41. бригада није била спремна да брани Торецк, јер није познавала терен. Командант бригаде је критикован због нејасних наређења и спорог реаговања на променљиве услове.

„Било је губитака у батаљону због бесмислених наређења старијег команданта 41. бригаде“, рекао је потпоручник Јевгениј Строкан, командир вода борбених дронова 206. батаљона Територијалне одбране, чији су борци пребачени у потчињеност батаљону. 41. бригаде.

„Ово је већ аксиом рата – виши команданти у огромној већини не могу или не желе да објективно процењују способности својих подређених“, рекао је заменик команданта 206. батаљона Роман Куљак.

Руше се кијевске домине: Руска државна застава над донбаским Њујорком (ФОТО/МАПА)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА