Најновије

КРЕЋЕ ЧИШЋЕЊЕ: Шта се то дешава у Курској области?

Министарство одбране Русије је објавило снимак уништавања опреме Оружаних снага Украјине у пограничној Курској области.

И даље траје борба у тој области која се граничи са Украјином, где је у уторак ушла украјинска војска, што је на обе стране стране границе довело до евакуације хиљада људи. Украјинска војска је током дана још неколико пута напала регион, укључујући и коришћење дронова. Према последњим подацима, број жртава достигао је 28.

По Москви, украјинске снаге ушле су у тај регион у уторак са око хиљаду војника и десетинама тенкова и оклопних возила. Кијев је до сада углавном ћутао о операцији.

Операција против Оружаних снага Украјине (ОСУ) биће завршена поразом непријатеља и доласком до границе напредовање Оружаних снага Украјине дубоко у Русију у правцу Курска, известио је начелник Генералштаба руске армије Валериј Герасимов Путина који осудио „провокацију великих размера”, оптужујући украјинске трупе да „неселективно пуцају из разног оружја, укључујући ракете, на цивилне зграде, домове и амбулантна кола”.

Начелник генералштаба руске војске Валери Герасимов је уверавао Путина да је „напредовање непријатеља дубоко у територију заустављено нападима авијације и артиљерије”, емитовала је телевизија.

Борбе се и даље воде „у областима непосредно уз границу” по његовим речима. По каналу „Телеграм Рyбар” којег прати више од милион људи и блиски руској војсци, украјински војници су заузели три села у Курској области.

Извор у украјинским безбедносним службама (СБУ) тврди за АФП да је у лету мали дрон уништио руски хеликоптер Ми-28 „први пут у историји рата”.

Сукоби и бомбардовање довели су до евакуације цивила са обе стране границе.

У Русији су власти саопштиле да је „неколико хиљада” људи напустило погранична подручја, где је пет цивила погинуло, а 28 рањено, укључујући и децу.

У Украјини, у Сумској области, прекопута регионом Курск, власти су наредиле „принудну евакуацију” 23 локалитета са 6.000 људи, укључујући 425 деце, по речима гувернера Владимира Артјука.

„Ситуација у Сумској области је веома напета” због напада, рекао је он на украјинској телевизији.

Вршилац дужности гувернера руске области Курск Алексеј Смирнов је најавио отказивање свих јавних скупова и позвао становништво да да крв да би се попуниле залихе.

Влада Курске области демантовала је „фејкове” који су се појавили након напада Оружаних снага Украјине (АФУ).

„Лажни видео-снимак вршиоца дужности гувернера Курске области Алексеја Смирнова се дистрибуира онлајн“, написала је влада на Телеграм каналу. Појашњава се да су специјалне службе Оружаних снага Украјине позајмиле слику Смирновљеве видео поруке и додале сопствену аудио траку помоћу неуронске мреже.

Украјинске власти од уторка готово потпуно ћуте о ситуацији. Неколико високих украјинских званичника које је интервјуисао АФП одбило је да коментарише.

Украјински војни експерт Сергиј Згурец оценио је да је украјинска војска овим упадом настојала да скрене руске снаге с других сектора фронта, где напредују неколико месеци.

„Мислим да је један од циљева (Кијева) да привуче (руске) резерве, да попусти акција наше војске у сектору Харкова (североисток) и можда у другим регионима”, рекао је он за АФП.

Географија овог подручја у Русији омогућава „ефикасно спровођење ове врсте одвраћања против непријатеља мањим снагама и то је оно што украјинска војска вероватно ради”, додао је Згурец.

Украјински дронови су данас гађали стамбене зграде у још два руска региона који се граниче са Украјином, Вороњежу и Белгороду, саопштиле су њихове власти.

Од почетка сукоба у фебруару 2022. било је неколико упада група бораца из Украјине у Русију.

Руска војска је сваки пут тврдила да их је одбила, али су је неки напади навели да прибегне артиљерији и авијацији, као са новом акцијом која је почела у уторак.

Руски војници месецима постепено напредују на истоку Украјине, а украјинској војсци недостају регрути и муниција.

ПУТИН ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ПОДАТКЕ: Напад на Курск носи са собом језиве бројке, изгубљено 54 оклопних возила

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА