Најновије

НАПЕТО НА СЕВЕРУ: Стигли КФОР и ЕУЛЕКС

Срби са севера Косова окупили су се у Северној Митровици на протесту поводом најава Приштине о отварању моста на Ибру између северне и јужне Митровице. Ситуација на мосту је за сада мирна. Тамо се налазе и два возила карабињера, стандардна у оквиру Кфора, пише "Косово онлајн". Скуп је почео у 11 часова на Тргу Браће Милић који се налази у близини моста на Ибру.
Италијански КФОР

Италијански КФОР

Припадници Еулекса и Кфора су на мосту на Ибру у Косовској Митровици, јавио је РТК.

Како је саопштио Еулекс, пажљиво прате безбедносну ситуацију на северу, а ако буде неопходно, подржаће полицију тзв. Косова у одржавању јавног реда и мира и у случајевима немира.

"Еулекс остаје на опрезу и у складу са тростепеним безбедносним механизмом за реаговање на Косову, спреман је да подржи полицију Косова ако је потребно и неопходно да допринесе одржавању и унапређењу јавног реда и безбедности у случајевима грађанских немира", наводи се у одговору Еулекса за РТВ 21.

Та мисија је навела да у складу са својим мандатом наставља да изблиза надгледа безбедносну ситуацију.

"Конкретно, да би стекла увид у ситуацију, јединица полиције Еулекса, која се састоји од 105 пољских полицајаца, спроводи мобилне извиђачке патроле 24 сата дневно, укључујући – али не ограничавајући се на – север Косова", казали су из Еулекса.

Са северне стране у 11 сати Срби су најавили мирни и демократски протест против отварања моста, који их годинама раздваја са Албанцима у јужном делу града.

Срби са Космета забринути су за своју безбедност поводом најава Приштине о једностраном отварању моста, али и због свакодневних ескалаторних потеза Приштине и очекују да их Кфор заштити.

Влада такозваног Косова пак упозорава да ће мост бити отворен, упркос противљењу међународне заједнице. Приштински министар полиције Свечља упозорио је да ће мост бити отворен након процене стручњака.

Стручњак за безбедност Бејтуш Гаши рекао је да ће последице бити непредвидиве ако тзв. влада Косова одлучи да отвори мост на Ибру без координације са међународном заједницом, преноси "Коха диторе".

У интервјуу на КТВ, Гаши је истакао да би тзв. косовска влада "нужно" требало да се консултује пре одлуке о отварању моста са међународним партнерима.

"Уколико таква одлука не буде усаглашена са међународним сарадницима, питање моста ће бити сложено и проблематично. Члан 137. устава каже да је мисија НАТО-а одговорна за општу безбедност Косова. Она има одговорност да смањи тензије, а косовске институције немају капацитет да се суоче са хипотетичком ситуацијом која је створена као резултат унутрашњих тензија или међународне интервенције. Влада Косова мора нужно да се консултује са међународним партнерима о одлуци да отвори мост и створи предуслове да се мост отвори. Ако се таква одлука донесе без координације, то може довести до ескалације тензија са међународним савезницима, а последице су непредвидиве", рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић упозорио је синоћ да ће Албанци марширати мостом на Ибру, мислећи на позив Агима Бахтира на митинг.

Огласио је и Аљбин Курти оптужујући да Вучић покушава да створи атмосферу страха.

"Ниједан Албанац неће марширати преко моста. Сви планови за отварање моста били су усмерени на промовисање мирне интеракције између две заједнице", каже Курти, не наводећи да је претходних месеци учинио све да Србе протера са КиМ.

Мисија НАТО-а на КиМ (КФОР) саопштила је данас да се свака одлука о отварању главног моста преко реке Ибар мора донети у оквиру дијалога, уз посредовање Европске уније.

Кфор је саопштио да неће оклевати да интервенише ако безбедност буде угрожена.

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА