Најновије

Протести против "Рио Тинта" у Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу, Бајиној башти и Крагујевцу

"Нећемо новац, хоћемо здравље", "Екологија не онкологија", "Домовина се брани лепотом", неки су од натписа на транспарентима, које су носили грађани.

Грађани Новог Сада, Крагујевца и Ужица окупили су се вечерас у својим градовима да изразе противљење и незадовољство најавама да би у наредних неколико година требало да почне ископавање литијума у Србији. 

У Новом Саду је oкупљање почело код споменика Светозару Милетићу на Тргу слободе око 19 часова. Позив на протест на друштвеним мрежама упутило је Удружење "Не дамо Јадар" и Савез еколошких организација Србије, уз поруку да рудника неће бити.

"Рио Тинто" или било која друга компанија неће копати у Србији, поручено је вечерас и на протестима у Kрагујевцу, Ужицу, Бајиној Башти и Обреновцу.

У Ужицу је испред Градске куће, вечерас одржан протест под називом "Рецимо сложно не ископавању литијума".

Kако је већина говорника истакла, "ово није политичко питање већ питање будућности и здравља породица, питање опстанка".

Ужичани су одлучили да не шетају јер како кажу, досадашње шетње нису ништа донеле.

Главна порука протеста на Тргу Др Зорана Ђинђића у Обреновцу због намере компаније "Рио Тинто" да отвори рудник литијума у долини Јадра код Лознице јесте да грађани неће допустити "да се Србија претвори у рударску колонију".

Под паролом "Позив на одзив, стоп Рио Тинту", против рударења литијума протестовали су и Kрагујевчани. Окупљенима у центру града, обатили су еколошки активисти Љиљана Браловић из СЕОС-а и Иван Милосављевић из покрета "Млавска војска". Они су говорили о важности борбе за Јадар али и јединству у тој борби, без свађа и подела.
Заједничка порука је - не - рударењу у било ком делу Србије и подршка мештанима Јадра. 

"Нећемо новац, хоћемо здравље", "Екологија не онкологија", "Домовина се брани лепотом", неки су од натписа на транспарентима, које су носили Kрагујевчани.

Главни протест заказан је за суботу, 10. август у Београду.

УДАРНО! ФБИ упао у кућу Скота Ритера, агенти све претресају (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА