Најновије

Све Вучићеве лажи о Тиршовој 2

Када је у понедељак, током ноћне посете, обишао градилиште у Делиградској улици на коме би требало да никне Тиршова 2, „велелепна клиника најважнија за децу из Србије и из региона“, председник Србије Александар Вучић је најавио да ће ова инвестиција вредна 118 милиона евра бити готова до марта, априла 2027. године, пре почетка ЕКСПА.

Нагласио је да је Тиршова 2 обећавана 30 година, алудирајући на раније власти, као и да је она „сан генерација“, те да је поносан што ће ова власт и то да уради.

Одговорајући на критике да је обећавао да ће ова клиника бити завршена 2022. године, рекао је да ти који га критикују никада нису направили ниједан пројекат.

Подсетимо, Вучић је 21. септембра 2018. године изјавио да је дечија болница један од приоритета и навео да је конзервативни рок за завршетак радова Тиршове 2 крај 2022. године.

„Ми ћемо да појуримо да то буде шест месеци раније“, навео је тада Вучић.

Само дан после Вучић, и тадашњи градоначелник Београда Зоран Радојичић најављивао је поменуту болницу.

„Идемо по плану и надам се да ћемо успети да то реализујемо у рекордном року, јер нам је то важно“, поручио је тада Радојичић.

Исти човек само три година касније, 16. јула 2021. обећава „да ћемо у року од две до три године имати завршену зграду“. Мало касније, 20. октобра исте године Зоран Радојичић саопштава да је почела изградња Тиршове 2. Према његовим наводима само прва фаза радова (210 дана) кошта 6,2 милиона динара. Дан касније у изјави, коју је и Данас пренео, каже да мисли да су ушли у фазу да ће овај пројекат сигурно бити завршен до краја 2024.

Следеће обећање поново је дао Вучић, 30. маја 2022. године када је обилазио градилиште са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем. Изјавио је тада да ће радови на изградњи Универзитетске дечије клинике Тиршова 2 бити завршени најкасније до почетка 2025.

„За две и по године направити овако нешто је заиста велики успех. Ово ће бити првокласна установа. Све оно што је најбоље на тржишту биће у овој болници. Све ће у њој бити немачко од опреме“, рекао је тада Вучић и додао да ће ова дечија болница „бити већа од фудбалског игралишта“,

„Овај пројекат је завредео огромну пажњу ЕУ. Они ће дати 35 милиона евра поклона да бисмо ми изградили ову велелепну болницу, то је огромна вредност њихове подршке. Зграда ће бити најмодерније уређена, у њој ћемо све најмодерније технологије користити за лечење наше деце“, рекао је Вучић, подсетивши да су се у Скупштини Србије још 1989. године „сложили да је потребна нова болница“, али да је тај пројекат тек сада реализован.

Прошле године о Тиршовој 2 причао је и бивши министар за јавна улагања Марко Благојевић, кога је у овом мандату Владе наследио Дарко Глишић, који сада са Вучићем обилази градилиште.

„Рок за изградњу је три године. Након тога следи опремање тог објекта, што значи да очекујем да нови објекат буде пуштен у рад и прими своје прве пацијенте до краја 2026. године“, навео је Благојевић, 6. марта прошле године, одговарајући на питања новинара.

Иначе, у марту прошле године потписан је споразум између Србије и ЕУ у Паризу о гранту у износу од 35 милиона евра за изградњу дечије болнице Тиршова 2. Болница би требало да пружа услуге у складу са европским стандардима.

Пролонгирање и одлагање Тиршове 2, ако погледамо по изјавама политичара, ишло је до дого да испада да ће ова дечија болница прве пацијенте да прими пре него што буде и завршена.

Коментаришући Вучићеву ноћну контролу градилишта, народна посланица Странке слободе и правде (SSP) Мила Поповић, која је и раније указивала на “пуста” СНС обећања о Тиршовој 2, изјавила је да председник „измишља посете како би се сликао„.

“Уместо да га је срамота и да се јавно извини грађанима Србије и родитељима који спавају на столицама поред дечијих кревета, док су деца на лечењу, док је Тиршова 2 на чекању још од прве најаве у 2018. години, Вучић сада најављује обилазак радова и то усред ноћи, ради промоције и да би покрио штету коју власт трпи после објављених снимака из дечије собе болнице у Панчеву“, навела је Поповић.

Ако би, како је оценила, владајућа странка заиста мислила о здрављу деце, не би им главни пројекти у држави биле изградња стадиона у Лесковцу, Зајечару и Лозници, нити изградња националног стадиона у Београду.

У последњем обиласку градилишта у Делиградској улици у Београду Вучић је потенцирао на томе да је здравље људи најважније и да држава зато и улаже огроман новац у здравство, наводећи да око 4,6 милијарди евра иде у инфрструктурне радове и лечење. Најавио је да ће градилиште Тиршове 2 радити у три смене, све док временски услови дозвољавају.

Нова болница ће, како преноси РТС, заменити постојећу зграду, која ће највероватније бити пренамењена у одељење за палијативну дечју медицину, смештај за родитеље пратиоце, или комбинацију обе ове намене.

Др Драган Делић, председник Одбора за здравство Србија Центар, каже за Данас да увек подржава да се створе бољи услови за децу и лекаре који раде у задравственим установама, али да остају многа питања на која јавност треба да добије одговоре.

– Сама идеја стручно, етички, медицински апсолутно стоји и то је нешто што је неопходно у 21. веку – направити једну модернију, савременију и кадровски збринуту здравствену установу, поготово намењену лечењу деце. То се не доводи у сумњу. Друго питање је цена свега тога, хронологије времена, ефикасности. Као лекар нисам компетентан да тумачим зашто се толико чекало на почетак, где су били проблеми, ко то реализује, с којим новцем – ми о томе ништа не знамо. То би требало да се каже. Генерално, све што се ради у нашој земљи ради се пролонгирано, одложено, са пробијањем рокова, па чак ни сам председник Вучић не може да зна да ли ће баш бити 2027. иако он воли да даје датуме и датуме – каже саговорник Данаса.

Истиче да улагање у здравство није потрошња, већ најбоља инвестиција за развој неког друшта.

– Није дилема да ли треба одвајати средства за здравство, треба чак и више, али питање приоритета и стручне оправданости генерално остаје отворено, јер све се ради нетранспарентно – додаје Делић. Као примере стручно неоправдане инвестиције издваја фабрику Синофарм вакцина вредну 46 милиона евра, која данас стоји или 1.200 респиратора, док нам је у највећем пику заражавања било неопходно само 400.

Руше се кијевске домине: Руска државна застава над донбаским Њујорком (ФОТО/МАПА)

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА