Најновије

Зову га архитектом рата и мртвим човеком који хода: Ко је Јахја Синвар, нови шеф Хамаса

Именовањем Синвара, Хамас је послао поруку Израелу у тренутку када свет задржава дах да види да ли ће доћи до ескалације сукоба.

Хамас је именовао свог лидера у Гази Јахју Синвара за главног политичког шефа групе. Синвар је на позицији шефа Хамасовог политбироа наследио Исмаила Ханијеа, који је убијен у Техерану прошле недеље.

"Аванзовање" Синвара уследило је у тренутку када су тензије нагло порасле широм Блиског истока, са Ираном који обећала освету Израелу за Ханијево убиство.

Избором израелског јавног непријатеља број један и "архитекте" напада на Израел 7. октобра, Хамас је послао пркосну поруку влади Бенјамина Нетанјахуа чији званичници не крију да желе да га убију.

"Именовање архитерористе Јахје Синвара за новог лидера Хамаса, који ће заменити Исмаила Ханијеа, још један је убедљив разлог да се он брзо елиминише и збрише ова подла организација са лица земље", навео је Израел Кац, израелски министар спољних послова у објави на друштвеним мрежама.

Портпарол ИДФ-а рекао је за Синвара "мртав човек хода", док је високи званичник Бајденове администрације у децембру рекао да Бела кућа верује да су Синварови "дани одбројани" зато што има "америчку крв" на рукама.

Рођен 1962. у Кан Јунису, Синвар је често приказиван као један од најбескомпромиснијих највиших званичника Хамаса. Израел га је више пута хапсио почетком 1980-их због његовог активизма на Исламском универзитету у Гази.

Након што је дипломирао, помогао је у успостављању мреже бораца за оружани отпор Израелу. Група ће касније постати бригада Ел Касам, војно крило Хамаса.

Распеће

Синвар се придружио Хамасу као један од његових вођа одмах пошто је групу основао шеик Ахмед Јасин 1987. Следеће године, израелске снаге су га ухапсиле и изрекле му четири доживотне казне – што је еквивалентно 426 година затвора – због наводне умешаности у хватање и убиство два израелска војника и четири осумњичена палестинска шпијуна.

Провео је 23 године у израелском затвору (из ког је неколико пута бежао) где је научио хебрејски и постао добро упућен у израелску културу, религију и политику. Истовремено је одржавао везе са Хамасовим лидерима. Ослобођен је 2011. године у склопу споразума о размени затвореника – и то израелског војника чије је хватање организовао из затвора.

Једном приликом, у ретком интервјуу за западне медије, рекао је италијанској новинарки да је затвор као разапињање. "Затвор вас изгради", рекао је и појаснио да је њему дао време да размисли у шта верује и коју је цену спреман да плати за то.

Палестинци неће бити жртве лепог понашања

Након пуштања на слободу, Синвар се оженио ("Прве речи које је мој син рекао биле су 'отац', 'мајка' и 'дрон'", рекао је једном) и брзо попео кроз Хамасове редове. Године 2012. изабран је у политички биро групе и имао је задатак да координира са бригадама Касам.

Играо је водећу политичку и војну улогу током седмонедељне офанзиве Израела на Газу 2014. Следеће године, Сједињене Државе су Синвара означиле као "посебно означеног глобалног терористу".

Синвар је 2017. постао шеф Хамаса у Гази, наследивши Ханијеа, који је изабран за шефа политичког бироа групе.

За разлику од Ханијеа, који је путовао по региону и држао говоре од почетка рата у Гази, Синвар се није експонирао од 7. октобра.

У интервјуу за "Вајс" 2021. године, Синвар је рекао да Палестинци не желе рат, али да неће "махати белом заставом".

"Дуго смо покушавали миран отпор. Очекивали смо да ће свет, слободни људи и међународне организације стати уз наш народ и зауставити окупаторе да чине злочине и масакрирају наш народ. Нажалост, свет је стајао по страни и посматрао", рекао је он.

Упитан о Хамасовој тактици, укључујући неселективно испаљивање ракета на цивилне мете, Синвар је рекао да се Палестинци боре средствима која су им на располагању. Он је оптужио Израел да намерно убија палестинске цивиле, упркос томе што има напредно, прецизно оружје.

"Да ли свет очекује да будемо жртве доброг понашања док нас убијају, да будемо заклани без буке?"

Шта Синварово именовање значи за мировне преговоре?

Израелски и амерички обавештајни званичници тврде да је Синваров план да настави рат у Гази онолико дуго колико је потребно да би се уништила међународна репутација Израела и нарушио његов однос са главним савезником, Сједињеним Државама.

Од почетка рата, већина преговора о прекиду ватре вођена је у Египту и Катару, али је Синвар и даље играо главну улогу, чак и из свог скровишта у Гази. Током преговора Хамасови преговарачи су захтевали његову сагласност пре него што пристану на било какве уступке, рекли су за "Њујорк тајмс" званичници упознатим са разговорима.

Док су представници Хамаса раније инсистирали да Синвар нема коначну реч у одлукама групе, његова лидерска улога у Гази и његова снажна личност дали су му огроман значај у начину на који Хамас делује, кажу савезници и непријатељи.

"Не постоји одлука која се може донети без консултовања са Синваром", рекао је Салах ел-Дин ел Ававде, члан Хамаса и политички аналитичар који је био у затвору са Синваром. "Синвар није обичан вођа. Он је моћна особа и архитекта догађаја", додао је.

Свестан да ће бити убијен без обзира на то да ли је рат завршен или не, Синвар – који је увек био бескомпромисан у одбијању да Израелу препусти и педаљ земље – вероватно ће наставити са оним што он доживљава као отпор "окупатору".

Са друге стране, убиством Ханијеа, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху јасно је показао да му није стало до преговора, већ до уништавања Хамаса по сваку цену.

Што, све заједно, значи да је ескалација неминовна.

НОВИ ШАМАР УКРАЈИНЕ КОЈИ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Уједињене нације ће бити у великом проблему

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА