Најновије

Усташко дивљање у Имотском: Полиција чувала споменик Тина Ујевића од "кићења" шаховницом

Органи реда нису успели да спрече узвикивање усташких поклича, па је један младић је у једном тренутку стао пред камеру и са подигнутом десницом заурлао: "За дом!"

У Имотском је синоћ поново промовисано усташтво уочи и током самосталног концерта музичара Марка Перковића Томпсона, којем је, према проценама медија, присуствовали око 22 хиљаде углавном младих људи.

Све је било исто као и у уторак и на стадиону и на градском тргу, када се славила годишњица злочиначке војно-полицијске акције "Олуја" - усташка иконографија, усташке песме попут "Бој се бије, бије, усташки се барјак вије", подигнуте деснице и усташки поклич "за дом спремни".

Све то су снимале камере хрватске Нова ТВ, а онда је у кадар улетео младић и рекао: "Нема снимања овога".

Једина разлика у односу на атмосферу од уторка увече је што је у Имотском синоћ примећен већи број припадника полиције. Медији преносе да је чак шест интервентних полицајаца чувало споменик песника Тина Ујевића да би спречили да га опет огрну заставом ХОС, на којој су усташки симболи.

Иако је, преносе медије, присуство интервентне полиције спречило "кићење" Ујевића, није им, међутим, успело да спрече узвикивање усташких поклича. Један младић је у једном тренутку стао пред камеру и са подигнутом десницом заурлао: "За дом!"

Атмосфера са градског трга уочи концерта пренета је и на стадион па је уз певање усташке "буднице" један број присутних све време држао подигнуту десницу у стилу нацистичког поздрава "Зиг хајл" - све то пред камерама.

Извесни Дамир из Широког Бријега, како је био потписан у прилогу Нове ТВ, упитан зашто носи мајицу ХОС-а рекао је: "Јер ово је наше. Јер ово наш корен". Потом је испружио десницу и рекао: "Нек вам буде. За дом!" и ишетао из кадра.

Након што је председник Хрватске Зоран Милановић у среду оштро критиковао догађање у Имотском од уторка увече, поручивши да "усташтву не сме бити места у модерној демократској Хрватској", синоћ ни он није поштеђен, па је из свег гласа "почашћен" повицима "Зоки пе..ру", пренела је сплитска Слободна Далмација.

Хрватски "Индекс" преноси да је млада девојка у мајици са амблемом ХОС-а која је стала пред телевизијске камере на питање зна ли чију мајицу носи рекла да не зна, а на питање шта јој мајица значи, уз осмех је одговорила: "За дом спремни".

Жељка Радошевић из сплитске полиције изјавила је да полиција делује по потреби. "Данас нису забележени неки већи проблеми, а када све заврши полиција ће о свему известити јавност", рекла је она.

Брнабић би требало да зна: Рудник за две, највише три године је литијумска „мантра“ у Европи

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА