Најновије

ДРАМА НА КОСОВУ! Срби са Севера за Спутњик: Шта нас тек чека сутра, однели су нам и личне податке

Остају још три саопштења да се објаве, да се затварају српске институције здравства и школства на КиМ и последње, које би требало да дају међународни званичници - а то је да нас, Срба, на Косову и Метохији више нема. Приштина је само последњим чином оставила око 5.000 људи без посла, кажу нам и грађани и српски политичари са КиМ.

Призор је следећи: Косовски полицајци наоружани дугим цевима, жута трака и запечаћена врата на згради у којој су се налазиле до пре неки дан институције државе Србије, као што су ПИО фонд, Привремени органи општина на северу, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Обећања, уверавања и тензија

Ово је слика коју су грађани, Срби на северу Митровице на Косову и Метохији јутрос затекли после упада приштинских власти у петак у ове институције.

Високи српски функционер са КиМ за Спутњик каже да су преговори са Унмиком, члановима Квинте и Кфором у суботу трајали дуже од шест сати, и да су добили обећања да се КФОР неће помаћи са моста, али и уверавања свих њих да се не слажу са поступцима Приштине.

„Осим чврстог обећања, и уверавања, нисмо добили ништа конкретније. Тако је што се тиче и моста. Дакле, они неће како су нам рекли, напустити мост док се то не договори или договори у дијалогу Београда и Приштине. Шефица Унмика је желела да зна из прве руке шта се дешава о чему смо је детаљно и аргументовано обавестили. Рекли смо јој да је ситуација алармантна,“ каже наш саговорник, један од представника Срба из Косовске Митровице.

Он истиче да их вечерас очекује интерни састанак на коме ће видети шта ће и како ће у понедељак, када је радни дан, као и шта ће и где ће људи који су радили у институцијама које су Албанци запечатили.

„Народ наш је, очекивано, веома узнемирен и забринут. Овим чином је 4980 људи је остало без посла. Град је окупиран полицијом и када се десила та акција на сваких сто метара је је била косовска полиција са дугим цевима… Такође, када су упали у наш здравствени центар у Митровици сви смо мислили да ће уследити неки хаос, јер се плашимо да Албанци нешто нису подметнули. О тој сумњи смо обавестили и стране мисије,“ каже наш саговорник.

Пет хиљада људи остало без посла

Оно што га додатно брине јесте чињеница да су Албанци покупили сву документацији и однели све компјутере из ПИО фонда.

„Све су однели, и архиве и компјутере, буквално су их ишчупали из зида и то је било једно озбиљно бахаћење. Све се то десило без било каквог договора у дијалогу Београда и Приштине, али ми смо рекли да бисмо без обзира да ли би нам се исход договора свидео или не, прихватили ако је нешто договорено у оквиру дијалога. Они сада имају приступ личним подацима наших грађана до којих су дошли на нелегалан начин, што нас додатно брине,“ истиче наш саговорник.

Саговорници Спутњика су сви редом замолили да буду анонимни, јер се плаше да ће због неке погрешне речи запасти за око Албанцима и да ће због тога имати проблеме, с обзиром да ће очевидно често прелазити преко административне линије.

„Све очи су нам сада упрте ка главном мосту на Ибру за који верујемо да ће Аљбин Курти урадити како је наумио и да ће мост отворити, чиме би спојио јужну албанску страну са српском северном страном града. КФОР је обећао да до тога неће доћи али већ данас видимо да их је знатно мање на мосту. Уколико се то деси сигурно је да ће доћи до сукоба… Албанци већ провоцирају, чује се спорадична пуцњава са јужне стране града, наводно неко весеље али не бих ја пуно у то веровао,“ каже М.Т.

Тензија и узнемиреност расту

Медицинка радница В.Ц каже да је цео град под надзорним камерама, што народ додатно узнемирава и да због тога избегавају све што могу укључујући разговоре са новинарима, поготову на улици и пред камерама где им се види и лице.

„Не знам шта ће даље да се дешава, прво су упали код нас у КБЦ, па после урадили ово што су урадили са нашим институцијама. Бојим се да ће сутра то да се деси и са здравством и школством,“ каже наша саговорница уз напомену да не верује страним мисијама на КиМ јер их до сада нису ни у чему заштитили .

С обзиром да у Митровици нема нотара наши људи ће сада морати да иду за сваки документ у Рашку, значи неких 70 до 80 километра.

С друге стране како кажу, тензија је тако густа да може ножем да се сече и никоме се не мили да буде изложен било каквом погледу Албанаца.

ДОДИК: Никад нећемо одустати од Српске и повиновати се америчким интересима

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА