Најновије

„Краљ планине“: Шведски бестселер који оставља без даха у издању Вулкана

Нордијска криминалистичка фантастика у свом најбољем издању

Фото: Вулкан

Трилер какав доликује жанру из пера једног од најталентованијих шведских писаца криминалистичке фантастике Андеша де ла Мотеа стигао је и на српско тржиште у издању Вулкан издаваштва. Мистерија испуњена злокобном атмосфером „Краљ планине“ љубитеље скандинавских трилера оставиће без даха. Ова књига је преведена на више од 20 језика и номинована је за све престижне шведске књижевне награде.

„Краљ планине“ доноси нам све оно што волимо: изванредну радњу, ликове који се боре са својим демонима и светове који се протежу од суптилних стварности до неочекиваних фантастичних пејзажа. Од првих страница па до последњег заплета бићете увучени у мрачне тајне и неизвесне авантуре које ће вас држати буднима до касно у ноћ.

Они су најгори. Они су губитници. Они су маргинализовани. Они су Јединица за одбачене случајеве и изгубљене душе.

Лео Аскер, натпросечно виспрена и сналажљива инспекторка из Малмеа, верује да јој је водећи положај у Одсеку за тешка кривична дела надохват руке. Али све ће се изјаловити када је усред случаја о отмици богате наследнице пребаце у Јединицу за нестале случајеве, заборављено одељење са сумњивом репутацијом. Понижена, нашавши се на месту пуном чудака с којима кадровска служба не жели да има посла, па их је стрпала у подрум полицијске станице да тамо решавају необичне, давно застареле случајеве којима нико други не жели да се бави, Лео ће ускоро бити увучена у један од најзамршенијих случајева у каријери.

Неко оставља злослутне фигурице из железничких макета по граду, а за једну од њих Лео се чини да представља отету девојку из истраге из које је уклоњена. Док покушава да открије починиоце и пронађе отету девојку, Аскерову пут води до оронулих зграда, напуштених фабрика, бункера скривених под планинама. Врло брзо јој постаје јасно да се иза отмица крије особа са патолошком жељом да доминира над животима других људи, да буде краљ планине.

„Сјајно... Радња постаје све замршенија, а неизвесност расте до скоро неподношљивих висина.“ – Паблишерс викли
„Маестралан трилер који успева на свим нивоима. Својеглава и незаустављива, Лео Аскер заузима своје место у првој линији неприкосновених шведских детектива.“ – Ендру Грос, аутор бестселера Њујорк тајмса

„Писца крими-фантастике описао бих као мађионичара или илузионисту. Док наводи читаоца да се фокусира на погрешно у критичном тренутку, изводи трик који ће импресионирати публику.“ – Андеш де ла Моте

Андеш де ла Моте дебитовао је 2010. године, када је освојио Награду за прву књигу Шведске академије. Он је бивши полицајац и донедавно је радио као менаџер за безбедност у једној од највећих светских ИТ компанија. Тренутно ради као консултант за међународну безбедност.

Трилер „Краљ планине“ доступан је на сајту vulkani.rs и у књижарама Вулкан широм Србије.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА