Најновије

НЕ ОЧЕКУЈТЕ ПОМОЋ! Вашингтон послао упозорење Кијеву!

Вашингтон је „јасно ставио до знања“ да Кијеву не може обезбедити значајан број тактичких ракетних система МГМ-140 (АТАЦМС) у догледној будућности, известио је у суботу CNN, позивајући се на неименованог америчког званичника.

Украјински министар одбране Рустем Умеров састао се ове недеље у Пентагону са америчким секретаром одбране Лојдом Остином како би разговарали о додатној војној помоћи.
Током састанка, наводно му је представио листу „високих вредности“ циљева које би Кијев желео да погоди, дубоко у Русији, користећи оружје америчке производње.

У интервјуу за CNN након састанка, Умеров је тврдио да Украјина покушава да укине ограничења АТАЦМС за „самоодбрану“, тврдећи да су „аеродроми који се користе за ударање у наше градове у домету дубоких удара“.

Међутим, званичник америчке одбране рекао је каналу да су многе мете на листи жеља Украјине у ствари ван домета ракете, пошто је Москва преместила своју имовину високе вредности даље од фронта.
САД су такође „јасно ставиле до знања да Кијев не треба да очекује још једну значајну испоруку АТАЦМС-а због ограниченог броја америчких залиха и дугог времена производње оружја“, написао је CNN, позивајући се на извор.

Званичник је напоменуо да је Украјина до сада добила веома „ограничено“ снабдевање овим пројектилима.

Америчка влада је наизглед повукла линију дубоких удара на Русију након што је једна од њених ракета АТАЦМС, наоружана касетном бојевом главом, погодила плажу на Криму почетком јуна.

Москва је оптужила Вашингтон да је омогућио то и друге акте „тероризма“ против цивила и сугерисала да би као одговор на то могао да наоружа „државе и ентитете“ широм света који су непријатељски расположени према САД.

Портпарол Пентагона генерал-мајор Патрик Рајдер појаснио је у уторак да се „политика Вашингтона није променила“, што значи да је Украјини дозвољено да користи оружје које испоручује САД за одбрану од прекограничних напада, али не и за „дубоке ударе“ на оно што САД признаје као руско територија.

Међутим, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је новинарима у понедељак да ће Вашингтон „наставити разговоре са Украјинцима“. Москва је упозорила да је сваки разговор о употреби ракета дугог домета за удар на руску територију веома опасан.

ДОДИК: Никад нећемо одустати од Српске и повиновати се америчким интересима

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА