Најновије

УКРАЈИНЦИ У НЕВЕРИЦИ: Какву то технологију користе, тенковима не могу ништа

Борбено искуство специјалне војне операције у Украјини радикално је променило заштиту оклопне технике од високопрецизног оружја. Традиционално, руске тенкове је одликовала ниска силуета и аеродинамични оклоп и — то је било оправдано. Сада су они више налик на некаква гломазна чудовишта, накострешена оклопљеним решеткама и— ово је такође оправдано.

Резултати Другог светског рата, на које су се ослањали творци оклопне технике друге половине ХХ века, јасно су упућивали на то да је најбоља заштита од противтенковских граната – оклоп.

На Западу су кренули путем његовог јачања повећањем дебљине и вишеслојности. Њихови тенкови су се показали као угаони, тешки и веома велики. Међутим, није било гарантовано да ће истрпети директан погодак кумулативних и подкалибарских пројектила, али су преживели.

У СССР-у су почели да стварају тенкове елегантнијег дизајна са ниском силуетом. Било их је тешко погодити првим хицем, а велики нагиби оклопа трупа и куполе доводили су до рикошета. Осим тога, руска возила су се показала лакшима од страних и покретљивија.

Крајем ХХ века било је препознато да су према многим показатељима совјетски тенкови превазишли западне.

Од високопрецизног ракетног оружја штитили су их системи уграђене динамичке и чак активне заштите. У случају окршаја тенковских армада сматрало се готово недвосмислено да ће предност имати руски тенкови Т-72, Т-80 и Т-90.

Ситуација се погоршала када су Украјини испоручене самонавођене америчке ракете „џавелин“, које су програмиране за гађање рањивог горњег дела тенкова.

Међутим, стручњаци за ровове, а затим и стручни конструктори бироа за пројектовање тенкова пронашли су начин да се тенкови заштите од промовисаних „џавелина“ и јуришних дронова. Они су анализирали искуство уништавања оклопне технике и разрадили су различите конструкције додатне заштите горњег дела тенка, који су почели да производе у фабричким условима.

На крају, веома скупе и превише промовисане америчке ракете престале су да представљају праву опасност по руска оклопна возила.

Русија је научила како да минимизира претњу од ФПВ-дронова, као и беспилотних летелица. Трупови и куполе тенкова почели су да се прекривају бројним решеткастим структурама, што је потпуно променило уобичајени изглед возила.

Посебна пажња посвећена је заштити моторног и трансмисионог дела. Сада је непријатељском оператеру истог тог ФПВ-дрона у жару борбе тешко да одреди рањива места и да тамо усмери своју гранату. Истовремено, она ће се готово сигурно заглавити у решеткама и детонирати, без причињавања штете тенку. Већ су више пута истицани случајеви када су Т-72, Т-80 или Т-90 били погођени и до десет пута, а ни једном нису били озбиљније оштећени.

Нова решеткаста заштита руских тенкова је одговарајуће представљена на изложби „Армија-2024“. Привукла је пажњу страних стручњака, који су радили на прошлом војно-техничком форуму. Не треба сумњати да се сада пажљиво проучава у целом свету.

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА