Најновије

Док Албанци брутално тероришу Србе на Косову, Лајчак у Београду глуми „дијалог“

Аљбин Курти неће променити своју политику репресије коју Запад наводно критикује али не кажњава, а ЕУ преко Лајчака жели да одржи дијалог само из разлога да се ствар сврши по њеном, упозорава дипломата Зоран Миливојевић.

Председник Србије Александар Вучић је након двосатних разговора са посредником у дијалогу Београда и Приштине Мирославом Лајчаком рекао да ће се у наредна 72 сата обратити јавности. Како је навео, представиће шта је оно што Србија захтева због, како је истакао, суштинског и бруталног напада на српско становништво првенствено на северу Косова, и шта је то што међународна заједница није испунила.

Курти не одустаје

Лајчак је у понедељак најавио да ће, након Приштине, посетити Београд, како би припремио наредни састанак „у оквиру дијалога о нормализацији односа“ две стране, а његова посета Београду десила се само неколико сати након бруталне акције косовске полиције која се иживљавала над српским младићима.

Дипломата и бивши амбасадор др Зоран Миливојевић каже да је тешко коментарисати нешто о чему нема информација о току разговора Вучића и Лајчака али се осврнуо на инцидент у Митровици.

„Нема ту велике филозофије: ова последња хапшења показује да Курти не мења политику репресије и ће и даље спроводити оно што је и досад спроводио, вероватно још ефектније јер су у времену избора,“ уверен је Миливојевић.

Шта то Лајчак покушава

Што се тиче дијалога, Миливојевић каже да ту ништа од нас не зависи.

„Чућемо шта ће нам председник Вучић рећи, али у суштини ми немамо никакву кривицу на себи што се тиче дијалога. Ту од нас ништа не зависи и не очекујем ту ништа ново да се деси јер јасно је да сем вербалних осуда Приштине са Запада нема неких казнених мера за оно што Курти ради. Према томе, одговорност за стање на трену је на Куртију, али делом и на онима који ту политику и такав приступ одобравају и подржавају. Позивање обе стране на одговорност и на предузимање мера просто не стоји, то су двоструки стандарди, јер ми нисмо ничем допринели да стање на терену буде овакво какво јесте,“ каже наш саговорник.

То што Лајчак покушава, додаје Миливојевић, у контексту је покушаја ЕУ да тај дијалог на неки начин остане у животу.

„То је једно, а друго је да то желе да одрже у животу тако да то буде са позиције који одржава њихове интересе. То је јасно показало саопштење Лајчака после посете Приштини и став који је изнео као став ЕУ, а то је да моста на Ибру треба да буде отворен а и прозивање Србије за нешто за шта она није одговорна, а то је спуштање тензије на северу коју ми нисмо ни подигли,“ напомиње Миливојевић.

Запад стоји иза Куртија

Миливојевић каже да је још један доказ да Запад има двоструке аршине и то што толерише Приштини што није спровела и што не поштује споразуме донете раније.

Састанку Вучића и Лајчака је присуствовао и амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил. Иначе, Вучић је најавио и да ће у октобру пред Скупштину Србије изаћи са предлозима о томе шта ће Србија урадити по питању целе ситуације.

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да се после доласка Лајчака у Београд врло брзо очекује и састанак у Бриселу и да ће се тада чути конкретније ствари о поступцима Приштине.

СТАНО: Србија да одговори да ли је и зашто изразила резерве према Охридском споразуму

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА