Најновије

СТАНО: Србија да одговори да ли је и зашто изразила резерве према Охридском споразуму

Позиција Европске уније јесте да је Охридски споразум легалан и да обе стране имају дужност да га имплементирају, изјавио је портпарол ЕУ.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да је Охридски споразум обавезујући за обе стране, тзв. Косово и Србију, и додао да је на Београду да одговори на питања да ли је, када и зашто повукла писмо из децембра 2023. којим је изразила резерве према Охридском споразуму.

Како је навео, позиција ЕУ је одувек иста, а то је да све споразуме обе стране морају без одлагања да спроведу.

"Континуирана позиција Европске уније јесте да је Охридски споразум легалан и да обе стране имају дужност да га имплементирају", казао је Стано.

Додаје да постоји један члан који говори да тај споразум постаје део процеса евроинтеграција обе стране.

"То је легални договор који је прихваћен у Охриду и обе стране морају да раде без икаквог даљег одлагања на имплементацији овог споразума", казао је.

На инсистирање новинара да појасни када је Србија повукла писмо које је некадашња премијерка Ана Брнабић послала ЕУ у којем је навела да Србија не прихвата тај споразум, Стано наводи да је то коначни и међународно обавезујући документ за обе стране.

Подсетио је на многе примедбе и коментаре чланица ЕУ, као и Европске комисије, да су обе стране дужне да спроведу Охридски споразум.

Уколико то не ураде, како каже, неће бити у могућности да наставе свој европски пут.

"Оно што је јасно јесте да је за нас ово коначан и међународно обавезујући документ и за Косово и за Србију и никакви даљи договори нам нису потребни. Оно што нам треба сада, а што је порука која се понавља и Приштини и Београду и из Брисела и из престоница држава чланица, али такође и из Вашингтона, јесте да се одмах спроведе имплементација јер ако нема имплементације, неће бити напретка у процесу прикључења ЕУ", казао је Стано.

Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, током посете Приштини прошле недеље, потврдио је да је писмо које је у децембру прошле године Европској унији упутила тадашња српска премијерка Ана Брнабић, у ком је изразила резерве по питању делова Охридског споразума, односно изнела црвене линије Србије за тзв. Косово, повучено.

ФИЦО: Међународна заједница не сме дозволити нацистима да се боре у Украјини

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА