Најновије

ВРАЋАЊЕ ДОНБАСА У ПУНОМ ЈЕКУ! Руска војска ослободила још четири насеља у ДНР

Оружане снаге Русије су ослободиле насеља Красногоровка, Водјано, Григоровка и Галициновка у Доњецкој Народној Републици.

Као што је председник Русије Владимир Путин истакао, руска војска до сада невиђеним темпом наставља да ослобађа Донбас. Из руског Министарства одбране стигло је саопштење да је војска ослободила Красногоровку, Водјано, Григоровку и Галициновку у Доњецкој Народној Републици.

Красногоровка и Григоровка су ослобођене као резултат одлучних акција јединица јужне групе трупа, за ослобађање Галициновке је била задужена група "Центар" а за Водјаное, "Исток", наводи се у извештају Министарства о напретку Специјалне војне операције.

Красногоровка је важно логистичко чвориште за одбрану Оружаних снага Украјине на доњецком правцу. Овде се, поред индустријске производње, налазе и базе Оружаних снага Украјине за поправку оштећене опреме. Његовим ослобађањем је украјинска војска изгубила могућност да обнови оштећене тенкове, борбена возила пешадије и оклопне транспортере.

Галициновка се налази пет километара источно од Украјинска и три километра југозападно од Карловке. Ослобађање овог насеља омогућава приступ Украјинску са истока.

Руски председник је у разговору са младима у Републици Тува истакао да се ослобађање територија у ДНР одвија до сада невиђеним темпом – "у питању су квадратни километри, а не по 200 или 300 метара". Како је навео секретар Савета безбедности РФ Сергеј Шојгу, у току августа и прве недеље септембра војска је ослободила хиљаду квадратних километара, а непријатељ губи до 2.000 војника по дану.

У саопштењима које руско Министарство објављује свакодневно се у последњих месец дана готово сваког дана нашла информација о ослобођеним насељима.

Остали успеси на фронту
Оружане снаге Русије настављају борбе у зони Специјалне војне операције.

Групе трупа Север су нанеле пораз непријатељу на липовцком и волчанском правцу код насеља Мали Проходи, Графско и Волчански Хутор у Харковској области, наводи се у саопштењу Минситарства.

Према информацијама Министарства, Украјина је у том делу фронта изгубила до 215 војника, два аутомобила и хаубицу М777 америчке производње.

Западна група је побољшала своје положаје и поразила девет непријатељских бригада, међу којима је била неонацистичка "Азов" у насељима ЛНР и ДНР. Непријатељ је у тим борбама изгубио до 530 војника, америчку хаубицу М777, топ Д-20, две хаубице Л-119 произведене у Великој Британији и другу војну технику.

Руска оперативно-тактичка авијација, беспилотне летелице, ракетне снаге и артиљерија су уништиле МЛРС М270 америчке производње и радионицу за производњу дронова, оштетиле инфраструктуру војних аеродрома и поразиле људство и технику непријатеља у 134 области.

Системи противваздушне одбране оборили су седам вођених бомби "хамер" француске производње, седам пројектила америчке производње ХИМАРС и 175 беспилотних летелица, од којих 154 ван зоне СВО.

ПОТПУНИ ХАОС: Кијев покушава да врбује сиријске терористе за операције у Украјини

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА