Најновије

За шта се спрема Молдавија? Вежбају са НАТО генералима, Придњестровље у страху

Када видимо да Молдавија одржава војне вежбе заједно са земљама НАТО-а питамо се за шта се то спрема Кишињев, поручују из Придњестровског државног универзитета

Придњестровље страхује од напада из Молдавије, потврдила је Јелена Бобкова, директорка Центра за проучавање мировних операција на Придњестровском државном универзитету. 

На састанку стручног тима новина "Придњестровље" она је истакла да се на интернету јако често виде снимци кретања војне технике у Молдавији. 

"Када видимо вежбе са земљама НАТО-а, вежбе са НАТО генералима, онда, наравно, свако нормалан се запита, и то не само на стручном нивоу, за шта се спрема Молдавија? И у овом тренутку ја сматрам да је то највећа претња и највећи ризик – војне акције Молдавије", објаснила је она. 

Бобкова, такође, додаје да се у Молдавији спроводи милитаризација у чему јој, како наводи, помажу друге земље које потпомажу куповину оружја и муниције. 

Молдавија се, иначе, држи неутралног војног статуса, иако од 1994. године сарађује са НАТО-ом у оквиру такозваног индивидуалног плана о партнерству. Поред тога, доласком на власт странке Акција и солидарност, чији је неформални лидер председница Маја Санду, земља често одржава војне вежбе уз учешће војних лица из САД, Велике Британије, Немачке, Румуније, подсећају РИА Новости.

"Видим да Молдавија предузима одређене војне и економске акције. Они су доста јака претња по нашу независност, наш развој и уопште егзистенцију нашег мирног народа и наше државе", каже Бобкова.

Она закључује да Кишињев у потпуности игнорише позиве председника Придњестровља Вадима Красносељског и других политичара да се обнови преговарачки процес између Тираспоља и Кишињева и додаје да Молдавија не само да се не одазива на ове позиве већ и погоршава ситуацију.

У Придњестровљу данас више од 60 одсто становника чине Руси и Украјинци, који још од распада СССР-а покушавају да изађу из састава Молдавије. Разлог за то је бојазан да би се Молдавија могла ујединити са Румунијом. Након 1992. године, када је Кишињев безуспешно покушао да реши проблем путем примене силе, овај регион је дефакто постао независтан. 

ПОВЛАЧЕЊЕ И БЕЖАНИЈА! Руске морнаричке снаге притискају украјинску армију

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА