Најновије

Албанизација у пуном јеку: Албанци, локал по локал, преузимају сам центар Северне Митровице

Aлбанаци су преузели кафић "Долче вита", некад култно место код главног моста на Ибру, преузели су маркет у строгом центру, на петнаестак метара од споменика Кнезу Лазару, отворили тзв. "Пошту Косова" на шеталишту, а све је то само врх леденог брега, процеса који траје ових дана у коме Албанци преузимају само срце Северне Митровице.

Кафић "Долче вита", сада се зове "C’est la vie", власник је Албанац са југа и локал је омиљено место окупљања косовских полицајаца који патролирају улицама Северне Митровице као и посланика, нарочито Куртијевог "Самоопредељења".

"Уз, слободно можемо рећи, окупацију Севера, огроман број специјалаца на овом терену, претварање четири општине са српском већином у један велики гето, попут оних на југу, преузимање ове имовине и некретнина, на разне начине, још је један од паралелних процеса. У јеку је албанизација ових крајева, заузимање простора. Оно што се пре две деценије, много раније, дешавало на југу, сада се дешава овде. Само што су, што куповином, разним притисцима пре рата, што огњем и оружјем за време и после рата, на југу преузимали села и засеоке, а овде преузимају само срце Северне Митровице. А за Србе, без Северне Митровице као центра, на Северу нема живота и то Курти и његови добро знају", каже за РТ Балкан саговорник из Северне Митровице, један од мостаџија, добар познавалац овдашњих прилика.

Косовска агенција за упоређивање и верификацију имовине пре некoлико дана саопштила је да је "17 некретнина у Северној Митровици враћено легалним власницима", док су, по овом саопштењу, још 34 некретнине у почетној фази тог процеса "при којој је узурпаторима упућено обавештење". Наведено је да су током прве фазе поделили 27 обавештења за ослобађање заузете имовине, те да је од тога 17 некретнина "враћено правим власницима".

Из ове агенције је објашњено да "ослобађање имовине укључује читав низ активности, од обавештавања нелегалних корисника до ослобађања имовине, било добровољно или путем легалних средстава".

Пре неколико дана је на шеталишту у Северној Митровици, дакле у срцу града, отворен и локал једног познатог косовског ланца брзе хране који је такође у власништву Албанаца. Локал је отворен преко пута "Поште Косова". На реклами за овај ланац брзе хране појавила се слика главног моста на Ибру и испред натпис "Курти", ваљда у знак захвалности премијеру.

"Колико знам Срби веома ретко, или никако улазе у локале у центру Северне Митровице које су сада отворили Албанци. Њима, међутим, муштерије долазе из јужног дела града, можда и по команди, али, то нема утицаја на њихово пословање. Они су дошли да остану, њих тренутно не занима профит, економија, овде су у питању политичке ствари. Да заузимају локал по локал, да албанизују срце Северне Митровице, а све је то порука нама Србима да ово више није наше, да је њихово, и да ми можемо да се селимо", горко прича наш саговорник из Северне Митровице.

Отворени су, или су у процесу отварања и други углавном  угоститељски и трговински објекти, кафићи, посластичарнице у власништву Албанаца. Према наводима Косовске агенције за приватизацију, ради се о објектима који су под њеном контролом, а нове власнике, Алабанце, добили су на основу тендера, па су или издати под закуп или су откупљени.

"Ради се о локалима који су били власништво друштвених предузећа и њих Косовска агенција за приватизацију аутоматски сматра својим власништвом. Они преузимају локале, затим расписују тендере, издају их под закуп или продају и то је завршена ствар. Срби се на тендере у општој атмофери каква је сада не јављају, а Албанци Северну Митровицу гледају као свој град и резултат је ово што видимо, албанизација самог центра града", каже за РТ Балкан један од наших саговорника из тог града.

У много случајева, Срби за лицитације за локале и не знају, а, друго, и немају никакве шансе да на њима победе, јер је на другој страни огроман новац који је, "ко зна, одакле".

"Сведоци смо и да су у неким новоотвореним локалима цене снижене испод сваког нивоа што је још један од доказа да се овде не ради о економији већ о нечем другом. Остало је још да нам после радних места, динара, таблица, српске робе, платног промета, возачких дозвола, укину болнице и школе и смо овде завршили", речи су још једног од Срба из Северне Митровице.

Александар Рапајић, из НВО Центар за заступање демократске културе у Северној Митровици недавно је за "Новости" оценио да се приватизација на "Косову" последњих 15 година одвија нетранспарентно када су Срби у питању, а да су "објекти у којима су последњих недеља и месеци у Северној Митровици отворене албанске радње продати на својеврсној лицитацији од стране Агенције за имовину Косова".

По његовим речима, "те локале на лицитацијама купили су Албанци који нуде огромне своте само како би заузели те српске објекте".

"Према непотврђеним, али реалним информацијама у откупу српске имовине на северу КиМ стоји и тзв. влада у Приштини која има неколико програма помоћи албанским привредницима у те сврхе", речи су Рапајића.

Почела снажна руска противофанзива у Курској области

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА