Најновије

Осуђују уџбенике у РС, а књиге им пуне лажи: Српска деца читају да су Срби агресори

Док нападају садржај српског уџбеника, бошњачки званичници вешто беже од чињенице да је "Хисторија" за 9. разред основних школа у ФБиХ пуна традиционалних лажних наратива које политичко Сарајево пласира већ три деценије.

Хистерија бошњачких политичара, дела западних сила и представника муслиманских жртава из Сребренице око навођења чињеница у уџбенику историје за 9. разред основне школе у Републици Српској, где се помињу генерал Ратко Младић и први председник РС Радован Караџић, иде толико далеко да се тражи и реакција Тужилаштва БиХ.

"Питам, врло конкретно Тужилаштво - шта радите и где сте док званичне институције ентитета Република Српска отворено и јавно кроз наставни план и програм величају ратне злочинце? Питам врло конкретно особе које су писале овај наставни план и програм да ли знате да чините кривично дело? Хоће ли неко у овој држави почети да ради посао за који је плаћен?", упитао је јавно Ћамил Дураковић, потпредседник РС из редова бошњачког народа.

Док нападају садржај српског уџбеника бошњачки званичници вешто беже од чињенице да је књига "Хисторија" за 9. разред основних школа у ФБиХ пуна традиционалних лажних наратива које пласира политичко Сарајево већ три деценије.

Тако се у лекцији "Ратни и постратни период у БиХ" наводи између осталог да су Војска и МУП РС под командом Младића освојили заштићену зону "Жепу и Сребреницу" и том приликом побили више од 8.000 Бошњака (док је међународна комисија утврдила да је број вишеструко мањи), и тим је како наводе почињен "највећи геноцид" у Европи након Другог светског рата.

Такође, у поменутом уџбенику је и слика Алије Изетбеговића као првог председника Председништва самосталне БиХ. У књизи се набрајају, како наводе, концентрациони логори на подручју Српске, а истиче и да су снаге ЈНА 6. априла 1992. у сарадњи са "снагама оданим Српској демократској странци Радована Караџића извршиле напад на главни град - Сарајево".

Срби из Федерације БиХ, чија деца тамо похађају основне школе, кажу за "Новости" да уџбеници нису сви исти јер се у хрватским кантонима изучава највише хрватска историја док се у бошњачким изучава бошњачка.

Највише им сметају дежурне квалификације које годинама гаји Сарајево о "српским агресорима" који су "починили геноцид".

"Деци се у Федерацији организују и излети у оквиру наставе у Сребреницу или у Вуковар. Нико их не наводи у Доњу Градину или Јасеновац", каже за "Новости" један од родитеља.

Ненад Стевандић, председник Народне скупштине РС, каже да је историјска чињеница да је вршена дискриминација према српским жртвама и лидерима из протеклог рата и да им је пресуђивано на основу те дискриминације.

"Никада се та дискриминација не може примењивати на будућност. Дураковић и сви њему слични треба да знају да постоји историјска правда и будућност као и да у Српској није забрањено спомињати било кога. Они који мисле да треба забранити спомињање српских историјских личности очигледно са будућношћу немају додира. Овде се ради о историјским чињеницама, а не политичким перцепцијама.

Радомир Павловић, председник ОО СНСД Сребреница, каже да права која имају бошњачка деца у школама у Српској, ни приближно немају њихови вршњаци у Федерацији БиХ.

"Већ одавно сарајевска политика и Дураковић не могу да прихвате да се у Српској морају поштовати правила која доносе институције Српске, а не Сарајева. Они би да мењају српску историју или да прећуте да је Дрина једна од највећих српских гробница. Дураковић и њему слични би били најсрећнији да се никада не спомиње на чијој су страни били муслимани у Другом светском рату и да се о томе никад не учи", поручио је Павловић, оптуживши Дураковића да, док прима плату у Српској, шири велику мржњу према РС.

Албанизација у пуном јеку: Албанци, локал по локал, преузимају сам центар Северне Митровице

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА