Најновије

И АЉБИН ИЗНЕО ЗАХТЕВЕ: Курти тражи да се повуче писмо с приговорима Охридском споразуму

У сусрет обраћању председника Србије Александра Вучића током кога ће бити изнети захтеви Београда по питању Косова и Метохије, премијер привремених приштинских институција узвраћа својим "условима".

У сусрет обраћању председника Србије Александра Вучића током кога ће бити изнети захтеви Београда по питању Косова и Метохије, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти узвраћа својим "захтевима".

Курти је коментаришући подизање оптужнице за догађаје у Бањској, затражио да се бивши лидер Српске листе Милан Радоичић преда приштинским властима, и да се повуче писмо које је са функције премијерке Србије, Ана Брнабић оградила од за Србију спорних делова Охридског споразума.

"Оно на чему стално инсистирамо где год да се налазимо, јесте изручење Милана Радоичића косовским властима јер је починио злочин на Косову. Друго, требало би да повуку писмо бивше премијерке Брнабић у којем се она одрекла привржености Србије основном споразуму и споразуму о примени, рекавши да не прихвата независност, да не поштује територијални интегритет и да неће прихватити столицу Косова у УН", каже Курти.

Курти има и трећи услов, јавља "Албанијан пост"- они од Србије траже да потпише такозвани основни споразум, јер је то, према његовим речима, једини начин да се покаже добра вера као гаранција за његово спровођење.

"Непотписани споразум се посматра као споразум који се врло лако може не поштовати и не спроводити", рекао је.

Претходно су албански медији пренели да је специјални изасланик за дијалог Мирослав Лајчак у Приштину дошао да каже да је Београд наводно повукао писмо тадашње премијерке Ане Брнабић у којем се Србија оградила од декларације тог самита због дела који се односио на признање косовске независности.

Приштинска министарка спољних послова Доника Гервала додала је да Србија није у потпуности повукла писмо и да је остала доследна на тему непризнавања суверенитета и територијалног интегритета "Косова", а што је окарактерисала као "неприхватљиво", те оценила да се нада да ће се ствари променити с новим људима који ће у Бриселу водити дијалог.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да је Охридски споразум обавезујући за обе стране, тзв. Косово и Србију, и додао да је на Београду да одговори на питања да ли је, када и зашто повукла писмо из децембра 2023. којим је изразила резерве према Охридском споразуму.

Вучић се сутра обраћа нацији, медији: Могуће и проглашење окупације дела територије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА