Најновије

ЗАХАРОВА О КУРТИЈЕВОМ ТЕРОРУ: Варварски план да се протера православно становништво

Оно што се последњих дана дешава на Косову и Метохији део је варварског плана са циљем да се дефинитивно са КиМ истисне православно становништво и то представља директну претњу по преостало српско становништво, оценила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је истакла да такозвани премијер "Косова" Аљбин Курти сурово истискује Србе са њихове родне земље и у том циљу, како каже, "користи читав арсенал репресивних инструмената и мера застрашивања".

Захарова понавља да су представници Мисије ЕУ за владавину права на Косову (Еулекс) одлучили да се не мешају, што се, подсећа, дешава "рутински". Они су се "одавно претворили у подстрекаче и саучеснике злочиначке политике Аљбина Куртија", оцењује портпаролка.

"Западне престонице су само невољно изгрдиле своје штићенике у Приштини због 'некоординације' и још једном јасно ставиле до знања да не доводе у питање легитимност прогона Срба. Њихов једини захтев за Аљбина Куртија је да координише кораке са спољним менторима. Они не предузимају никакве мере утицаја на 'премијера'. Напротив, тајно подстичу етничко чишћење и стварање нове културне и демографске реалности у срединама које насељавају Срби", каже Захарова.

Она, такође, додаје да "самопроглашене регионалне 'власти' добро виде да им је Запад у потпуности дао одрешене руке", и подсећа да Запад годинама уназад подржава Албанаце, док у исто време врши јак притисак на Србе.

"Привремени органи самоуправе у Приштини плански иду ка циљу да коначно истисну православно становништво и на тај начин обесмисле концепт Заједнице српских општина. Овај варварски план представља директну претњу за Србе који су остали на северу покрајине", објашњава она. 

"Изражавамо солидарност са српском заједницом Косова и Метохије и позивамо међународне представнике који делују у региону да на прави начин спроводе своје мандате и обезбеђују заштиту Срба од напада на њихова права и безбедност, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Потпуну одговорност за неуспех нормализације и кризу коју подстиче Приштина сносе западне земље", поручује Министарство спољних послова Русије.

Погледајте ОВДЕ видео обраћање Драгана Ђиласа америчком амбасадору Хилу

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА