Најновије

ГОТОВО, ВРАЋА СЕ ВОЈНИК РОК У СРБИЈУ? Ево шта је план Владе Србије

У априлу урађен елаборат са предлозима како би требало вратити обавезни војни рок

Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас да апсолутно подржава враћање обавезног војног рока и да је Влада Србије спремна, ако се постигне политички и друштвени договор, да врло брзо донесе такав предлог закона и упути га Народној скупштини на усвајање.

"Влада је спремна да врло брзо иде са тим предлогом ка Народној скупштини и да у 2025. години, када се стекну логистички и административни услови, кренемо са тиме. Ја као председник владе и цела влада снажно подржавамо оно што је председник Републике најавио, а то је да се озбиљно приближавамо евентуалном усвајању законског акта о укидању суспензије војног рока", рекао је Вучевић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС.

Он је подсетио да је у априлу урађен елаборат са предлозима како би требало вратити обавезни војни рок, те да је председник Републике изашао са идејом да тај рок не буде предугачак, 75 дана, 60 дана обуке плус 15 дана вежбе, те да одређени профили школовања буду посебно категорисани, попут тога да они који су завршили машинске школе или факултете буду укључени у војно-техничке факултете, а да остали иду у редовну обуку.

Вучевић је мишљења да је добро и корисно да се врати обавезно служење војног рока и за саме младиће и за целу државу.

"То није спремање за ратове и сукобе, већ брига за државу. Наша држава тиме не укида професионални састав ВС, који је ударна снага Војске Србије," објаснио је Вучевић напомињући да професионална војска обавља најзахтевније задатке.

"Тиме бисмо вратили снагу резервне војске, јер смо имали 11, 12 генерација које нису служиле војску или мали део кроз добровољни војни рок. Никоме неће бити упропашћен живот за 75 дана. За то време млади регрути ће имати новчану накнаду, касарне ће бити прилагођене данашњем времену", навео је Вучевић.

То је, према његовим речима, питање и елементарних ствари, јер морамо да имамо народ и нацију који могу да одговоре на све изазове.

РУСИ ИМАЈУ ОЗБИЉНЕ ПЛАНОВЕ ПРЕД ЗИМУ, ЖЕЛЕ СЛОМ ДОНБАСА! Притисак све већи

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА