Најновије

ПРАВИ ШОК! Брисел ударио на Зеленског, аутократа, то може бити погубно по Украјину

Председник коме је истекао мандат има све више критичара унутар Украјине, који сматрају да његов аутократски начин владавине штети земљи, наводи бриселски портал

Консолидација моћи Владимира Зеленског у Украјини могла би да доведе у питање способност те земље да се брани, пише бриселски магазин "Политико".

Иако су недавне промене у украјинској влади у западним медијима представљене као "уношење нове енергије", украјински опозиционари указују да властодршци у Кијеву заправо покушавају да консолидују своју моћ и елиминишу све оне које не сматрају довољно лојалним.

Пример је доскорашњи министар спољних послова Дмитриј Кулеба, који је наводно у лошим односима са моћним шефом кабинета Зеленског Андрејем Јермаком, као и директор државне компаније за дистрибуцију електричне енергије "Укренерго" Владимир Кудрицки.

Опозициони посланик Николај Књажицки за "Политико" каже да украјинске власти немају план за многе горуће проблеме, укључујући и питање више од три милиона интерно расељених лица. Уместо тога, они су се фокусирали на операцију у Курској области у Русији - за коју је свима у Украјини јасно да не доноси никакве војне предности, наводи портал.

Реконструкција владе неће учинити ништа да ублажи дугогодишње бриге око веома персонализованог и, према појединим наводима, аутократског начина управљања Владимира Зеленског — који је завистан од унутрашњег круга блиских пријатеља и саветника од поверења у оквиру председничке администрације, пише "Политико".

Пре Кулебе, на удару украјинског лидера нашао се начелник генералштаба Валериј Залужни, са којим се Зеленски сукобио око војне стратегије. У председничкој администрацији су такође за забринутошћу гледали на његову велику популарност у народу и сматрали су га потенцијалног политичког ривала.

"Политико" наводи да људе око Зеленског брине и то што су Кулеба и Залужни популарни и међу западним званичницима, што их чини још опаснијим.

С друге стране, отпуштање Кудрицког довело је до ретких критика украјинске владе од стране западних званичника. Они су упозорили да његова смена представља напад на независност те компаније, док је сам Кудрицки за "Политико" рекао да су украјинске власи покушале да загосподаре "Укренергоом" и пре почетка сукоба са Русијом.

РАЗВАЉИВАЊЕ РУСКЕ АРМИЈЕ: Детаљан снимак уништења руског система (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА