Најновије

Председница "Косова" признала: Приштина у страху од Трамповог повратка

Реизбор републиканца за "Косово" би могло донети "неке изазове", страхује Вјоса Османи

Повратак Доналда Трампа на место председника Америке могао би да направи нове проблеме у "рају" самопроглашеног Косова чије су власти и иначе, након ескалације ситуације на северу српске покрајине, у затегнутим односима са западним савезницима.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи отворено је у интервјуу за немачки лист "Тагесшпигл" признала да је могуће да евентуалним Трамповим реизбором "настану неки изазови" за америчко чедо које себе сматра државом.

На питање да ли је приштински режим забринут због могућности да Трамп освоји други мандат председника САД, Османи је прво нагласила да је "Косово срећно што има подршку" обе  странке, и демократа и републиканаца.

"Под председником Билом Клинтоном, демократом, постали смо слободни, под Џорџом Бушом, републиканцем, постали смо независни", рекла је она.

Вјоса Османи је, међутим, свесна да, у случају да Трамп поново дође у Овални кабинет, ствари више неће ићи тако "глатко".

"Не желим да искључим могућност да се појаве неки изазови. Али моја је дужност као председника да убедим америчку владу да Косово и Западни Балкан играју важну улогу за безбедност у Европи", додала је председница парадржаве која је последњих година главни ескалатор криза у овом делу Европе.

Вјоса није једина која брине због Трамповог реизбора, па је тако и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у прошлонедељном интервјуу за платформу "Семафор" рекао да би евентуални избор Трампа могао да изазове "стрес и узнемиреност" европских лидера, углавном због "његове тенденције према екстремним ставовима".

ГОТОВО, ВРАЋА СЕ ВОЈНИК РОК У СРБИЈУ? Ево шта је план Владе Србије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА