Најновије

БИВШИ ЗВАНИЧНИК ПЕНТАГОНА: Дозвола за удар на Русију је корак до трећег светског рата

Ако Запад одобри Кијеву да употреби западне ракете дугог домета, то ће бити најопаснији корак за Сједињене Државе и НАТО, оценио је Стивен Брајан.

Потенцијална дозвола за испаљивање западног оружја дугог домета дубоко у руску територију довешће до глобалног рата, пише бивши помоћник заменика Пентагона Стивен Брајан у чланку за "Оружје и стратегију".

"Било би потцењивање рећи да је ово суманут, непромишљен потез. То је најопаснији корак за Сједињене Државе и НАТО и довешће до трећег светског рата", наводи Брајен.

Према његовим речима, Вашингтон разматра да дозволи ударе западним оружјем дубоко у руску територију, пошто би Украјина могла да изгуби у сукобу и пре америчких председничких избора.

Брајен је додао да ће тим актуелног председника Џозефа Бајдена и Камале Харис, која је заузела његово место у председничкој трци, морати да објасне зашто су наставили да "подржавају земљу губитницу уместо да дипломатским путем покушавају да окончају конфронтацију".

"Владимир Зеленски покушава да увуче НАТО у сукоб, а из непознатог разлога САД га подржавају. Уместо да покуша да успостави контакте са Русијом, Вашингтон подиже преузима огромне ризике, а да нема ни најмање представе о томе како ће се то завршити", истиче се у чланку.

Председник Русије Владимир Путин рекао је 12. септембра да НАТО земље сада не разговарају само о могућности да Кијев употреби западне ракете дугог домета, већ и да ли да се директно укључе у украјински сукоб.

"Ако та одлука буде донета и Украјини дозволе да употреби оружје дугог домета, то ће значити ништа друго до тога да се ради о директном учешћу земаља НАТО-а, САД, европских земаља у рату у Украјини. И то, природно, суштински мења саму суштину, природу сукоба. То ће значити да земље НАТО-а ратују против Русије. А, уколико је то тако, онда ћемо ми усвојити одговарајућу одлуку, полазећи од претњи са којима се суочавамо", упозорио је руски председник.

"ЗАПАД" ЛИКВИДИРАО ПРЕКО 500 УКРАЈИНАЦА: Група "Југ" ослободила Желање Первое - убијено чак 700 војника!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА