Најновије

ЂУРИЋ НАЈАВЉУЈЕ ВЕЛИКЕ АКЦИЈЕ: Почела глобална кампања Србије за опстанак Срба на КиМ (ВИДЕО)

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се данас са амбасадорима земаља Европске уније у Србији које је информисао о кршењима људских и политичких права Срба на Косову и злоупотребама етнонационалистичког режима Аљбина Куртија, као и о потезима српске стране, које је председник Александар Вучић најавио у свом обраћању. Ђурић је, након састанка, поручио да је данас почела глобална дипломатска кампања за спас, опстанак и права српског народа на Косову и дијалога као инструмента тог опстанка.
Ђурић

Ђурић

"Синоћње обраћање председника Вучића означило је нову еру и нову фазу у борби за српске интересе на Косову и Метохији и у борби за права нашег народа. Оно је означило нова улагања Владе Србије у економску одрживост наше заједнице кроз утврђивање посебне помоћи за наше људе који живе на Косову и Метохији, а не могу да остваре радно право на месечном нивоу”, рекао је Ђурић.

Како је навео, кроз коначно “филтрирање” различитих облика помоћи који нису долазили до Срба на Косову, због тога што су уместо њих ту помоћ уживали неки који живе у централној Србији, а били су регистровани и пријављени да живе на Косову.

"Тиме ће бити исправљена једна више годишња неправда према нашим људима, што је веома значајно”, рекао је Ђурић.

Подсетио је да је донета и одлука да се усвоји закон којим ће бити успостављено посебно тужилаштво које ће гонити и казнити оне који на најбруталнији могући начин крше људска права Срба на Косову.

"А, посебно оне представнике Куртијевог режима који су у претходним месецима и претходне две године били укључени у тортуру, мучења наших људи”, рекао је министар и подсетио на више од 80 људи који су затворени због мирног политичког и демократског активизма, од којих су многи, у правом смислу те речи, политички затвореници.

“То ће значити правду и у односу на оне који нису на другим местима имали могућност да се обрате за помоћ због угрожавања своје имовине или било каквих људских права. То је веома важан корак притиска на режим који је показао да не поштује ни сопствене институције, ни законе”, рекао је Ђурић.

Наласио је да је Србија је устала да заштити тековине дјалога између Београда и Приштине, које се, пре свега, односе на хитно успостављање Заједнице српских општина, као централне тачку, али подразумевају и низ других ствари.

“Захтевамо да Србима на Косову и Метохији буде омогућено да имају свој полицијски регион на северу, који је предвиђен Бриселским споразумом, да имају својих више од 700 полицајаца који су под тешким околностима напустили те институције и којима треба омогућити да наставе да свој посао раде”, поручио је Ђурић.

Навео је да Срби имају право на свој регионални полицијски директорат, на регионалног команданта полиције кога ће именовати представници српског народа, демократских избраних.

“Захтевамо да буду одржани слободни, демократски избори на северу Косова и Метохије. Да немамо више Куртијеве градоначелнике, из редова албанског Народа, у општинама са 98 одсто Срба. Они нарушавају не само међуетничке односе, већ угрожавају опстанак српског народа на Косову и Метохији”, указао је шеф српске дипломатије.

Ђурић је казао да су захтеви Србије рационални, озбиљни и пажљиво срочени.

“Имао сам добар разговор са амбасадорима европских земаља, чуо сам много речи подршке за одлуку Србије да устане у заштиту свог народа, њихових људских права, али и речи подршке због мудре одлуке Србије да заштити дијалог од Куртијевог режима, једноумља и нерационалног и некоординисаног деловања”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, циљ мера које је представио председник Александар Вучић у обраћању јесте заштита Срба на Косову и Метохији, очување дијалога као кључног инструмента за нормализацију стања на терену, уклањање катастрофалних последица деловања Аљбина Куртија, који је згазио колективна људска, политичка и економска права Срба, и олакшавање нашем народу да опстане у јужној покрајини.

"Посебна седница владе Србије о Косову и Метохији данас има за циљ да што пре ове мере уђу у народ, да што пре још материјалне подршке дође до људи на Косову и Метохији, да се покрене законодавни процес за посебно тужилаштво које ће гонити и казнити коначно оне Куртијеве сараднике који су на Косову и Метохији били укључени у тортуру, у мучења, у тешке злоупотребе, да их изложи кривичној одговорности у складу са међународним правом, у складу са принципом комплементарности“, објаснио је Ђурић.

Према његовим речима, Србија ће гонити оне који су мучили и злостављали Србе, и оне који су им у томе помагали, без обзира да ли су Срби, пошто је нажалост било и таквих, или Албанци.

„Мислим да су, уз све тешке и лоше вести које долазе већ месецима и годинама са Косова и Метохије, ова одлука и ове мере председника Вучића и Владе Србије једна коначно добра вест за Србе“, рекао је шеф српске дипломатије.

Прочитајте ОВДЕ о тензијама Москве, Вашингтона и Кијева

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА