Најновије

„Geopolitical Monitor“: Коридор „Север – Југ“ ће променити свет и међународну политику

Он омогућава Индији приступ европским тржиштима, као и снабдевање јефтиним угљем и нафтом из Русије. Такође, пружа безбедносну мрежу у случају евентуалних несугласица са Западом.

За Русију, коридор нуди излаз из замки западних санкција и потенцијално привилеговано место у будућим трговинским токовима.

Иран и Азербејџан виде прилику да добију економске бенефиције као кључни спонзори пројекта.

Државе БРИЦС-а, с друге стране, виде шансу да покажу снагу блока кроз реализацију пројекта који би могао да преусмери трговинске токове ван домета америчких санкција.

Препреке и изазови

Пројекат коридора „Север – Југ“ суочава се са значајним изазовима, међу којима је најважнији недостатак потребног финансирања за инфраструктуру.

Овај коридор је готово две деценије стагнирао због проблема са финансирањем, а многе од тих потешкоћа повезане су са Ирану, који је кључни део овог трговинског пута.

Западне санкције, које су укључивале ограничења из периода „Осовине зла“, као и санкције везане за нуклеарни програм и тероризам, често су отежавале рад индијских и руских компанија у Ирану.

Економски потенцијал

Коридор „Север – Југ“ представља привлачну алтернативу Суецком каналу. Његов потенцијал за смањење времена транзита за 40% и трошкова транспорта за 30% чини га изузетно атрактивним за све укључене стране.

Ово објашњава зашто многе друге земље, поред иницијалних учесница (Иран, Русија, Индија и Азербејџан), такође показују интересовање за овај коридор.

Земље попут Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Турске, Омана и чак Сирије разматрају могућности за укључивање у овај пројект.

Напредак и тренутни статус

Претходна извештавања медија указују да су Русија и Индија убрзале реализацију инфраструктурних пројеката коридора на територији Ирана. Овај корак може бити кључан за превазилажење тренутних препрека и убрзање имплементације коридора, што би могло имати значајан утицај на глобалну трговину и геополитичке односе.

Закључак

Коридор „Север – Југ“ има потенцијал да преобликује међународну политику и трговину. Иако се суочава са бројним изазовима, његов значај за економски развој и геополитичке динамике чини га пројектом од велике важности за све укључене стране.

Његова успешна реализација могла би донети велике промене у глобалним трговинским токовима и геополитици.

УКРАЈИНЦИ У СТРАХУ ОД ОКОНЧАЊА ПОДРШКЕ ЗАПАДА: Шта ако се Трамп врати на власт?

Извор: Вебтрибуне.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА