Најновије

ГЕОПОЛИТИЧКО УСИЈАЊЕ: Да ли је НАТО управо признао да не постоји и да "сви играју своју игру"!?

Укидање забране Оружаним снагама Украјине да користе оружје дугог домета за напад на Русију је оправдано, али свака земља доноси своју одлуку о овом питању, изјавио је шеф војног комитета НАТО-а Роб Бауер.
Биће свашта...

Биће свашта...

"Према законима рата, свака земља која је нападнута има право на самоодбрану. Ово право није ограничено на границе земље. Стога, са војног становишта, постоје убедљиви разлози да то учините како бисте ослабили непријатеља, његову логистику, залихе горива и муниције", рекао је он на конференцији за новинаре у Прагу након састанка војног комитета Алијансе, преносе РИА Новости.

Истовремено је додао да и земље које пружају оружје Украјини имају право да одреде одређене границе за његову употребу, пошто се осећају одговорним за то оружје.

"Због тога постоје политичке дискусије и различите земље изражавају различита мишљења", објаснио је Бауер.

Тренутно се на Западу воде дискусије о укидању забране кијевског режима на употребу западног оружја дугог домета за ударе дубоко у Русију. О овом питању је требало да се разговара на јучерашњем састанку америчког председника Џозефа Бајдена и британског премијера Кира Стармера, али на крају није било најава на ову тему.

Председник Русије Владимир Путин раније је рекао да земље НАТО-а разматрају не само о могућности да Украјина употреби западно оружје дугог домета, већ о директном учешћу у сукобу.

"Није реч о дозволи или забрани за кијевски режим да изводи нападе на руску територију. Они и тако нападају (руску територију) уз помоћ беспилотних летелица и других средстава. Али, када се ради о коришћењу далекометног оружја високе прецизности које се производи на Западу - то је скроз друга прича. Ради се о томе да, као што сам већ говорио - а то ће потврдити било какви стручњаци и код нас и на Западу - украјинска армија није у стању, она не може да изводи нападе савременим далекометним системима високе прецизности западне производње. То је могуће само уз помоћ коришћења обавештајних података добијених путем сателита, а њима Украјина не расположе", објаснио је Путин.

Погледајте ОВДЕ ударе руске артиљерије по живој сили ОСУ

Извор: РИА Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА